Nemrég írtunk arról, hogy mik szoktak lenni az újévi fogadalmaink, és hogy mennyire tartjuk be őket ─ eláruljuk, nem nagyon. Hogyan lehetne mégis kitartani mellettük? Mutatjuk!


Általában minden évben hasonló újévi fogadalommal rukkolunk elő január elején, ám legtöbbünk június előtt felhagy a fogadalom betartásával. Hogyan tartsuk be fogadalmainkat anélkül, hogy beiktatnánk egy új ünnepet július közepére? Piers Steel egyetemi professzor, aki a halogatásról írt könyvet, cikkében kifejti, hogyan tarthatunk ki elképzeléseink mellett.

Először is, fel kellene ismernünk, hogy egyedül nem fog menni. Egy új szokás véglegesítéséhez mindig kérjünk segítséget, ez lehet egy ismerős, vagy egy új taktika, egy eszköz, amihez nyúlhatunk. Az akaraterőnk jó irányba mutat, de nem elégséges. El kell fogadnunk, hogy nem fog végig kitartani, néha visszaesünk, és hibázunk. Amikor újra vissza akarunk lendülni a változás folyamatába, lehet, hogy támogatásra lesz szükségünk. Másodszor, figyelnünk kell arra, hogy ne legyen túl sok önbizalmunk.

Ha túl optimisták vagyunk, nem fogadjuk el a kudarcokat, amelyek természetes részei a változás folyamatának.

A siker lényege, hogy a kudarcok után egyből talpra állunk. A gyors visszatéréshez készítsünk „katasztrófa utáni" helyreállítási terveket. Például mit fogunk tenni, ha megint rágyújtunk, ismét csokoládét eszünk, vagy három napja kerüljük az edzőtermet? Az újévi fogadalmaink azért szoktak elbukni, mert nincs tervünk a visszaesésre, mert minden vagy semmi jellegűek, ám az élet egyszerűen nem így működik.

Ha megint rágyújtottunk, de volt tervünk arról, hogy rágyújtás esetén maximum egy-két cigarettát szívhatunk el, és ezután segítséget kérünk egy leszokást támogató program révén, akkor máris közelebb kerültünk a leszokáshoz.

Végül ne becsüljük alá a kísértések erejét. Lehet, hogy most nem kívánjuk a cigarettát, de a barátok, és néhány sör társaságában ez megváltozhat. A munka és edzőterem közti otthoni pihenés ugyanígy arra csalogat, hogy maradjunk otthon, ezért érdemes munka után egyből az edzőterem felé venni az irányt. Számoljunk ezekkel a környezeti faktorokkal, tartsuk tiszteletben a vágyainkat, és fogadjuk el, hogy néha hatalmuk van fölöttünk ─ csakis így szerezhetünk mi magunk hatalmat fölöttük.

Forrás: Psychologytoday

Friss

Csökkenőben van a sivatagi növényzet a felmérések alapján

Az éghajlatváltozás nem kíméli a kaliforniai sivatagi növényzetet sem, amely erőteljes csökkenéssel reagál rá.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

„Ez egy egy igazán boldog projekt!” (x)

A szponzori együttműködés kapcsán nem mindennapi kapcsolatok is kialakulhatnak, a legpozitívabb példa erre minden bizonnyal az, ami Heiszler Gabriellát és Zilai Zoltán köti össze.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Mark Zuckerberg idén már nem került fel a legkedveltebb vezérigazgatók listájára

A Facebook-alapító 2013 óta minden évben szerepelt a Glassdoor TOP100-as listáján, 2021-ben azonban már az utolsó helyre sem tudott felkapaszkodni, ez pedig nem biztos, hogy jó hatással lesz a közösségi oldal működésére.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk