újév

A lencsén túl: 6 szerencsehozó étel az újévre

Több szerencsehozó újévi étel is létezik. Ha egy kicsit babonásak vagyunk, bátran kerüljön belőlük az újévi asztalra.

Több újévi étel is ismerős lehet, de ha nyitottak vagyunk az újdonságokra, akkor kipróbálhatunk más, a lencsefőzelékhez hasonlóan szerencsehozónak tartott ételeket is. Az ételeket a Vince gyűjtötte össze, amelyekből mi is megmutatunk párat.

Bab

bab

Unsplash/ Tijana Drndarski

A hüvelyesből készült ételek általában szerencsehozónak számítanak. Az érméket szimbolizáló babokat hagyományosan az Egyesült Államok déli államaiban szokták újévkor rizzsel és hússal fogyasztani.

Gránátalma

Shutterstock

Egy görög hagyomány szerint a családok gránátalmát dobnak a bejárati ajtajuk elé, amikor az óra szilveszterkor éjfélt üt. Minél több mag hullik ki belőle, annál több szerencsével lesz megáldva a háztartás. Ha valaki kipróbálná ezt a hagyományt, érdemes a gyümölcsöt egy műanyag zacskóba tennie, hogy elkerülje a rendetlenséget. Ez nem ront a hatékonyságon.

Kukoricakenyér

Shutterstock

A kukoricakenyér a legtöbb amerikai államban szerencsehozó ételnek számít. Miért? Hát persze, hogy az aranyra emlékeztető sárgásbarna színe miatt.

Citrusok

Shutterstock

A mandarin és a narancs a kínai újév fő szimbólumai, a helyi hagyományok szerint ezek a gyümölcsök jólétet, hosszú életet és termékenységet hoznak.

Perec

Shutterstock

Mind a németek, mind az amerikaik kifejezetten kedvelik az újévi perecet, ugyanis a puha finomság elfogyasztása szerintük szerencsét hoz az új évben.

Savanyú káposzta

Shutterstock

A német és kelet-európai hagyományok szerint egy jól megpúpozott tányér savanyú káposzta gazdagságot hoz az új évben. Vagyis minél többet eszik valaki ebből a szilveszteri ételből, annál kövérebb lesz a bankszámlája! A legtöbb magyar háztartásban idén is biztos feltűnik majd ez a újévi étel.

Érdemes elolvasni a Vince teljes listáját is, találhatunk még jó pár újévi fogást.


A figyelmetekbe ajánljuk