Emily St John Mandel
Fotó: Getty Images

A Tizenegyes állomás szerzője, Emily St. John Mandel 3+1 legjobb regénye

A nagy sikerű Max-sorozat alapjául szolgáló regény kanadai szerzője, Emily St. John Mandel eddig 6 regényt jelentetett meg, ezek közül a 3 legújabb hol lazábban, hol szorosabban összefügg. Mutatjuk, szerintünk melyek a pandémiát lényegében megjósoló írónő legjobb könyvei.


​1. Tizenegyes állomás

Egy havas torontói éjszakán a híres színész, Arthur Leander meghal a színpadon, miközben élete legfontosabb szerepét játssza. Még aznap este halálos vírus éri el Észak-Amerikát, és a világ már soha többé nem lesz olyan, mint azelőtt.

A gondosan felépített elbeszélés a világ népességének 99,9%-át elpusztító vírus előtti, alatti és utáni évek között ugrál. Húsz évvel a civilizáció szinte teljes összeomlása után zenészek és színészek egy csoportja utazik keresztül a majdnem kihalt Egyesült Államokon, hogy egy kis fényt vigyen az újonnan kialakult települések életébe, ám váratlanul történeteket kezdenek hallani a titokzatos és veszélyes Prófétáról.

Az angolul 2014-ben megjelent Tizenegyes állomás áttörő kritikai sikert hozott el az írónő számára, aki ezzel a történettel lényegében megjósolta a koronavírus-járvány néhány évvel későbbi kitörését.

Az \u00fcveghotel

Fotó: Libri

​2. Az üveghotel

Vincent egy ötcsillagos szálloda pultosaként dolgozik a kanadai Vancouver-sziget legészakibb csücskén. Azon az estén, amikor a dúsgazdag Jonathan Alkaitis odalép a nőhöz, és kezdetét veszi közös életük, egy kapucnis alak az alábbi üzenetet firkálja a hotel üvegfalára: „Nyelj üvegszilánkot.”

Eközben Manhattan felhőkarcolókkal teli világában egy ennél jóval súlyosabb bűncselekményt követnek el: Alkaitis több millió dolláros vállalkozása nem más, mint piramisjáték, amikor pedig fény derül a csalásra, rengeteg ember élete dől romba. Az Alkaitis feleségének szerepét játszó Vincent látszólag sértetlenül megússza, egy évtizeddel később azonban nyom nélkül eltűnik egy konténerhajó fedélzetéről.

Mandel ötödik, 2020-ban megjelent regénye lazán kapcsolódik a Tizenegyes állomás történetéhez, ám ahelyett, hogy annak folytatása lenne, inkább egy párhuzamos univerzumban létezik.

Az \u00fcveghotel

Libri

​3. Sea of Tranquility

Bár előző regényeiben is komplex, időben ugráló szálakat épített fel, Mandel a magyarul még nem olvasható, 2022-es Sea of Tranquility-ben foglalkozik először az időutazással. A sci-fi-jegyektől egyáltalán nem visszariadó történetben a huszadik század elején, a jelenben és a távoli jövőben élő karakterek sorsa fonódik össze elválaszthatatlanul egy megmagyarázhatatlan anomáliának köszönhetően.

Köztük van Vincent is: a Sea of Tranquility sokkal erősebben kapcsolódik az előző két regényhez, mint azok egymáshoz, és izgalmasan reflektál mind a könyvek, mind a való világ történéseire – egyik főszereplője egy jövőben élő írónő, aki a körülötte rohamosan terjedő világjárvány miatt retteg.

Sea of Tranquility

HarperCollins

​+1: Last Night in Montreal

Emily St. John Mandel debütáló, 2009-es regénye egy lebilincselő krimi. Főszereplője, Lilia állandóan úton van – vajon miért nem emlékszik semmire azelőttről, mikor elszakadt édesanyjától?

A könyv két rejtély miatt letehetetlen és kísérteties: Lilia miért ment el otthonról, és miért követi egy magánnyomozó jóval azután is, hogy hivatalos küldetése véget ért?

Last Night in Montreal

Penguin Random House

A figyelmetekbe ajánljuk