olvasó nő ősszel
Fotó: Shutterstock

3+1 frissen megjelent könyv, ha a hűvös őszi napok meghozták a kedved az olvasáshoz

A rövid indián nyarat leszámítva egyértelműen elérkezett az őszi időszak, amikor annak is van ideje és energiája elolvasni egy könyvet, akinek a nyári jövés-menés miatt eddig nem igazán volt. Ajánlónkban összesen 4, nemrégiben megjelent könyvet mutatunk be, amelyek mindegyike tartalmas kikapcsolódást ígér a hűvösebb, esős napokon.


​1. Steve Sem-Sandberg: A vihar

Az 1958-ban, Oslóban született szerző új története egy kis norvég szigeten kezdődik, ahol egy férfi áll az udvarra kicipelt ócska bútorok között. Andreas, bár évek óta nem járt a villában, nevelőapja halála után kénytelen rendbe tenni birtokot. A poros tárgyak, újságok, fotók és naplók között kutatva lassan feltárul előtte a sziget története, a sötét, rejtélyes múlttal kapcsolatos kérdései pedig csak újabb kérdésekhez vezetnek.

A vihar

Fotó: Líra

​2. Terézia Mora: MUNA

A magyar származású, de németül alkotó Terézia Mora új regényében biztos érzékkel, szatirikusságot sem nélkülözve szólaltatja meg a rajongás, függés és kiszolgáltatottság regisztereit. A regény könyörtelenül szembesít azzal, milyen nehéz kimenekülni a mindennapokat átszövő hatalmi játszmákból.

A főszereplő, a 18 éves Muna Appelius a berlini fal leomlásának évében ismeri meg a húszas éveiben járó fotóst és franciatanárt, Magnust, aki hamar eltűnik, de Muna gondolatai mégis folyton a titokzatos férfi körül forognak. Hét év elteltével újra összehozza őket a sors, a lány pedig egyre mélyebbre merül a gyötrelmes és megalázó viszonyban.

MUNA

Fotó: Líra

​3. Ali Smith: Társdarab

Ali Smith játékos, virtuóz és provokatív regényében párhuzamot von jelenünk és a középkorban pusztító pestisjárvány időszaka között.

A történet két szálon folyik: a jelenben, a koronavírus-járvány kellős közepén Sandyt követjük, akinek édesapja az intenzíven fekszik egy szívroham után, a korlátozások miatt viszont lánya csak ritkán látogathatja. Mindezt csak tetézi, hogy az egészségügyi rendszer az összeomlás szélén áll.

Ötszáz évvel korábban egy fiatal lány kitanulja a kovácsmesterséget, ám ezt környezete nem nézi jó szemmel, és elüldözik a szakmájából – élete pedig egy ponton egybefonódik Sandyével, és elmosódnak a határok valóság és képzelet, múlt és jelen között.

T\u00e1rsdarab

Fotó: Líra

​+1: Závada Pál: Pernye és fű

Závada Pál új regényének szereplői olyan gazdákról forgatnak dokumentumfilmet, akiket gyújtogatással vádoltak meg az ötvenes években. A filmesekből, történészekből és újságírókból álló baráti kör megpróbálja szóra bírni az áldozatok családtagjait, az egykori tanúkat, ügyészeket és bírókat, azonban a nyomozás közben saját életüket és korukat is meg kéne érteniük.

A regény szereplőinek múltbéli bűnökről és érvekről szóló viták közben kell szembenézniük házasságuk válságaival, gyerekeik sorsával, vagy épp megélhetésük kérdésével.

Pernye \u00e9s f\u0171

Fotó: Líra

A figyelmetekbe ajánljuk