Ókorból származó óriási temetőt fedeztek fel véletlenül Dél-Spanyolországban

Illusztráció

Ókorból származó óriási temetőt fedeztek fel véletlenül Dél-Spanyolországban

A dél-spanyolországi Osunában egy föníciai nekropoliszt tártak fel, amely a Kr. e. 4. vagy 5. századból származik. A vízvezeték-korszerűsítés során feltárt nagy méretű temető mészkőboltozatokat tartalmaz, amelyek kiváló állapotban vannak.


Dél-Spanyolországban a vízellátás korszerűsítésén dolgozók egy példátlan és jól megőrzött, földalatti mészkőboltokból álló nekropoliszra bukkantak, ahol a 2500 évvel ezelőtt az Ibériai-félszigeten élt föníciaiak helyezték örök nyugalomra szeretteiket – írja a The Guardian.

A leletek egyedülállóak, mivel az eddig feltárt egyetlen hasonló nekropolisz a tengerparton található, az ókori föníciai Cádiz kolónia környékén. Osuna a szárazföld belsejében, Sevillától mintegy 88 kilométerre keletre található.

Bár a római kori Urso városának helyi romjai jól ismertek, a föníciai temetkezés hely felfedezése megdöbbentette a régészeket. Hasonló leleteket eddig csak a már feljebb is említett, Cádiz partjainál találtak, amelyet a föníciaiak alapítottak i. e. 1100-ban, és amely Európa egyik legrégebb óta folyamatosan lakott városa.

Az előzetes felmérések eddig nyolc sírboltot, valamint lépcsőházakat és olyan területeket tártak fel, amelyek feltehetően előcsarnokként szolgáltak.

Az ásatásokat felügyelő andalúziai regionális kormány kulturális és történelmi örökségi osztálya közölte, hogy régészei megkérdőjelezhetetlen történelmi értékű maradványokat fedeztek fel, amelyekre még nem volt példa Andalúzia belsejében.

Rosario Andújar, Osuna polgármestere elmondta, hogy a lelet máris a terület történetének újbóli vizsgálatára késztette.

Mindannyian tudjuk, hogy a városunk bizonyos részein végzett ásatások nagy valószínűséggel különböző mértékű történelmi értékkel bíró maradványokra bukkannak, de ilyen mélyre még soha nem mentünk"

– mondta Andújar, aki látogatást tett a helyszínen.

A figyelmetekbe ajánljuk