szobanövények

5 tipp, amit érdemes betartanod télen, hogy életben maradjanak a növényeid

Ahogy a kinti évszakok változnak, úgy a növényápolási rutinnak is fontos átalakulnia. Azonban ezekkel az egyszerű tippekkel életben tarthatjuk szobanövényeinket a hosszú, sötét téli hónapokban.


Megfelelő világítás

Mivel a téli napok rövidek, a növényeknek némi extra fényre lehet szükségük. Használjunk mesterséges fényforrásokat, például növényvilágítást, hogy megfelelő mennyiségű fényt biztosítsunk számukra.

Ez is érdekelhet: Egy egyszerű trükk, amivel még szebbé varázsolhatjuk a szobanövényeket

Poroljuk a leveleket!

A hideg téli hónapokban a csukott ablakok növelhetik a por és a beltéri szennyezés mértékét. Ha a por és a szennyeződés felhalmozódik a növények levelein, az csökkentheti a bejutó fény mennyiségét. Tekintettel arra, hogy milyen rövidek a nappalok, a szokásosnál is fontosabb, hogy növényeink a lehető legtöbb fényt kapják. Épp ezért néhány hetente óvatosan poroljuk le a leveleket egy puha, nedves ruhával. Egy-két csepp citromlevet is adhatunk hozzá.

Mérsékeljük az öntözést!

A hideg hónapokban a növények általában kevesebb vizet igényelnek, mivel lassul a növekedésük. Csekkoljuk a növények földjét, és csak akkor öntözzük őket, ha a földjük valóban száraz. A túlzott öntözés káros lehet a gyökerekre.

Megfelelő páratartalom

A fűtési rendszerek miatt a levegő szárazabbá válhat télen, ami nem előnyös a növények számára. A növények közelében helyezzünk el egy tálkát vízzel vagy használjunk légnedvesítőt a megfelelő páratartalom fenntartásához. Az ideális hőmérséklet pedig 22-24 Celsius-fok nekik.

Figyeljük a betegségeket

A téli hónapokban a növények hajlamosabbak lehetnek különböző betegségekre és kártevőkre. Ezért érdemes rendszeresen ellenőrizni a leveleket és a gyökereket.

A figyelmetekbe ajánljuk