Növényt tartanál, de félsz, hogy megölöd? 4+1 tökéletes választás a hálószobába

Növényt tartanál, de félsz, hogy megölöd? 4+1 tökéletes választás a hálószobába

A szobanövények a légtisztító hatásuk mellett még rengeteg más egészségügyi előnnyel rendelkeznek: segíthetnek csökkenteni a stresszt, növelheti a hatákonyságot és javíthatják a hangulatot. Ráadásul esztétikai szempontból sem elhanyagolhatók, hiszen a szobanövények színt és életet kölcsönöznek a lakásba.

Rengeteg szobanövény létezik, lényegében minden szobafajtára. Most mutatunk párat, amik a hálószobákba passzolhatnak a legjobban. Fontos: azok a növények a legalkalmasabbak a hálószobába, amelyeket nem fogunk megölni, ezért mielőtt valamilyen szobanövénybe beruházunk, győződjünk meg róla, hogy valóban elbírunk vele.

A listán szereplők többségével nem lesz nehéz dolgunk.

Aloe vera

aloe vera

Shutterstock

Bár az aloe vera sok napfényt igényel, a növénynek nincs szüksége sok vízre, hogy túléljen, így kiválóan alkalmas hálószobai növénynek. Ráadásul a növény nedűjét rovarcsípés, égési sérülés, horzsolás, herpesz, leégés kezelésére is alkalmazhatjuk. Emellett vérzéscsillapító, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatása is van és elősegíti a bőr renegerálódását.

Nem mellesleg: nagyszerűen tisztítja az otthoni levegőt is, hiszen az aloe vera a levegő formaldehid tartalmát szűri meg.

Ez is érdekelhet: 4 tipp, hogy a nyaralásod alatt is életben maradjanak a növényeid

Szobai szanszeviéria (anyósnyelv)

any\u00f3snyelv

Shutterstock

A köznyelvben csak anyósnyelvként vagy szobai tigrislevélként ismert növény az egyik legkönnyebben életben tartható fajta. Csak részleges vagy gyenge fényre van szüksége, és ritkán kell öntözni is, cserébe jó nagyra nő.

Az anyósnyelv az egyik leghálásabb szobanövény, mivel lényegében elpusztíthatatlan. Ráadásul sok fajtája van, így biztosan megtaláljuk azt, amelyik a legjobban passzol a szobába. A legjobb választás, ha nincs sok időnk növényt gondozni.

Füzéres levendula

levendula

Shutterstock

A levenduláról a legtöbben azt állítják, hogy elősegíti az alvást, amiben tényleg van valami, hiszen korlátozottan ugyan, de még tudományos bizonyítékok is alátámasztják ezt az állítást. De még ha a növény vagy az olaj szagolgatása nincs is hatással ránk, a szezonban élvezhetjük az illatát és a színes virágait, amik biztosan feldobják a hálószobát.

A füzéres levendula korábban és hosszabb ideig virágzik, mint más levendulák: kora tavasztól egészen késő nyár végéig élvezhetjük, a legintenzívebb virágzási időszaka májustól júliusig tart.

A trükkös rész az, hogy a legtöbb levendula nem marad életben beltérben. Ezért érdemes az ablakon kívülre ültetni belőle, de ha tényleges szobanövény formájában szeretnénk, válasszunk cserepes változatot.

Olvasd el ezt is! 6 dolog, amit meg kellene csinálnod a szobanövényeiddel az idei nyáron

Pénzlevelű pilea (kínai pénznövény)

P\u00e9nzlevel\u0171 pilea

Shutterstock

Hosszú, karcsú leveleik nem csak egyedi formát kölcsönöznek a dekorációnak, de amíg világos, közvetett fényben vannak elhelyezve, viszonylag könnyen karbantarthatók. A kínai pénznövény az elmúlt években az egyik legnépszerűbb szobanövénnyé nőtte ki magát, az elmúlt években csak nőtt, és továbbra is az egyik legkeresettebb szobanövény maradt. És még szerencsét is hozhat: a fengsuj szerint a növény segít bevonzani a gazdagságot.

Ne hagyd ki! Na jó, de mi is az a fengsuj pontosan?

+1 Művirágok

m\u0171vir\u00e1g

Shutterstock

Lehet, hogy nem olyan illatosak, mint az igaziak, de egy igényes művirág is tökéletesen fel tudja dobni a hálószobát. Akinek tényleg semmi ideje virágokkal pepecselni, válasszon művirágot: öntözni természetesen nem kell, de érdemes rendeszeresen leporolni őket.


A figyelmetekbe ajánljuk