Na jó, de mi is az a fengsuj pontosan?

Lecsukott vécé, nehogy elússzon a szerencsénk. Tükörmentes hálószoba és apró elefánt szobrok, amiknek kizárólag felfelé állhat az orrmánya. Talán ezek a legsztereotipizáltabb gondolataink a fengsujról. De mégis mi ez a módszer? És valóban használ?


A kétezres évektől egyre többen rendezték be e szerint a lakásukat, mégis oly keveset tudunk róla, pedig egy több évszázadra visszanyúlú tradícióról van szó.

A fengsujegy ősi kínai szellemi örökség, mely az ég és a föld törvényszerűségeinek megfigyelésével és alkalmazásával segít az ember és a természet közötti harmónia létrehozásában. A fengsuj célja, hogy a lehető legoptimálisabb lakhelyet határozza meg a sikeres élethez a környező táj és terepformák elemzésével.

Maga a fengsuj szó jelentése is ezt hordozza önmagában:

„szél és víz".

Ennek a két elemnek kell ugyanis megtalálnia a harmonizáló kapcsolatot a térben. Kül- és beltérben egyaránt. Habár a történelem elmúlt időszakaiban nem volt számottevő a fengsuj-hívők száma, a 21.századra elmondható, hogy valóban népszerűvé vált a lakberendezésben.

Az egész dizájn és berendezési kultúra alapját a bágua-térkép képezi, ami meghatározza a csi, vagyis pozitív energia áramlását, ezzel együtt pedig megakadályozza a sha, tehát negatív energia lakásba való bejutását. Ennek a táblának több változata is ismert, de a legmegfelelőbb a nyolcszögletű, hiszen ez a bágua legősibb formája.

A nyolcszögletű a bágua legősibb formája.

Getty Images / Godong

Mire hívja fel a fengsuj a figyelmünket? És mire ajánlott ügyelni a lakásban?

A bejárat

Kezdjük a bejáratnál. A módszer szerint a csillogó bejárat csalogatja a pénzt és a szerencsét otthonunkba. Mindig legyen tiszta és rendezett az ajtó és a bejárat környéke. A cipőt ajánlatos még kint levenni, mégpedig azért, hogy a piszokkal a káros energiák is kint maradjanak.

Belépve a lakásba az előszobába érkezünk, ahol a tükör elengedhetetlen kellék. A fengsujban különös szerepe van a tükröknek, hiszen egyes esetekben visszaveri a negatív energiákat, sőt még a teret is tágítja.

A nappali

Talán az egyik legfontosabb helyiség lakásunkban a nappali, életünk centrális tere. Rendkívül fontos, hogy itt béke és az összhang tökéletes kapcsolatot ápoljon egymással. Célszerű növényeket, azon belül is tartani leginkább kerek levelűeket, hiszen azok vonzzák a szerencsét.

Nem ajánlatos viszont az éles sarkok kialakítása, ezek nem részei a természet organikusan szerveződő formavilágának.

A nappaliban ajánlott még barátságos képekkel, családi fotókkal körül venni magunkat.

A hálószoba

A legintimebb környezetünk, pedig a hálószoba. Itt is kiemelt fontosságúak a képek és a fotók, de itt olyanok kellenek, amik az emberek vágyait és reményeit tükrözik.

Ügyelni kell a lámpákra és a világításra is.

A tökéletesen elhelyezett lámpák újra mozgásba lendíthetik megrekedt pozitív energiát (csi). A lámpaernyők legyenek kerekek, ne szögletesek. A kristálycsillár és a gyertya is remek energiákat teremt.

Cikkünk legvégén természetesen azt is meg kell említenünk, hogy a fengsuj önmagában nem teremt boldogabb környezetet, segít azonban, hogy tudatosabban lépkedjünk a pozitív életszemlélet irányában.

Cikkünk megjelenését az EON támogatta.

A figyelmetekbe ajánljuk