szobanövény

Valószínűleg nem véltelen, a karantén ugyanis sokat módosított vásárlási szokásainkon.


Egy nemrég végzett felmérés szerint megugrott a szobanövények népszerűsége az elmúlt időszakban. A kutatásban megkérdezetteknek különböző motivációik voltak arra, miért vásárolnak most zöldeket. A többség otthona szépítése miatt vásárolt, de sokan döntöttek úgy, hogy lakásukban, erkélyükön kezdenek termelni zöldségféléket, mikrozöldeket. Voltak, akik szimplán csak el akarták terelni a figyelmüket a világban zajló eseményekről, míg megint mások ürügyként vásároltak növényeket, hogy a világjárvány idején több szabadidőt teremtsenek maguknak.

szoban\u00f6v\u00e9ny

Unsplash.com/@nasimkeshmiri

A növényeknek azonban rengeteg más előnye is van tisztítják a levegőt, nyugtatólag hatnak ránk, növelik a fájdalomküszöbünket és a teljesítőképességünket, valamint gyorsítják a betegségekből való felépülést. Európában tőlünk kicsit nyugatabbra a városi környezetben ma már tudatosan alakítanak ki növényekkel gazdagon beültetett területeket. Az egyik ismert példa Dieter Schempp építész munkája, aki Németországban ért el kiváló eredményeket azáltal, hogy üvegépületeiben növényeket használt árnyékolásra, zajszűrésre és levegőtisztításra. Munkájáért nemzetközi díjakat is kapott.

Sok helyen lehet arról is olvasni, hogy a növények mentális egészségünkre is nagyon jól hatnak: ellazítanak de a munkában való koncentrált figyelmet is elősegítik.

Légtisztító, méregtelenítő hatásáról is sokat olvashatunk. Az utóbbi időben több olyan kutatás készült, amely a növények emberre gyakorolt hatását mérte tudományos módszerekkel. A cél az volt, hogy a növények felhasználása ne csak díszítő szerepükre korlátozódjon, hanem egészségmegőrző, közérzetjavító képességeikkel is jobban számoljunk az épületek és otthonaink és a berendezés tervezésekor.

(forrás:hellovidek.hu, tudatosvasarlo.hu)

A figyelmetekbe ajánljuk