szobanövények

5 tény a szobanövényekről, amit lehet, hogy eddig nem ismertél

Bár a legtöbben a szépségük miatt szeretik szobanövényeiket, megannyi pozitív tulajdonság köthető hozzájuk. Napjainkban óriási reneszánszát élik a szobanövények, éppen ezért összegyűjtöttük öt tényt, amelyek közül párat lehet, hogy nem tudtál róluk.


​1. A legtöbb szobanövény a trópusokról származik

Tudtad, hogy a legtöbb szobanövény gyökerei a trópusokon vagy a szubtrópusi területekről származnak? Hozzászoktak ahhoz, hogy magas fák lombkoronája alatt nőnek, ami megmagyarázza, hogy miért alkalmazkodnak olyan jól az olykor árnyékosabb fedett térhez.

Olvasd el ezt is! Egy egyszerű trükk, amivel még szebbé varázsolhatjuk a szobanövényeket

​2. Már az ókorban is divat volt

A beltéri kertészkedés gyakorlata az ókorig nyúlik vissza. Kezdetben az ókori egyiptomi, indiai és kínai civilizációkban a cserepes növényeket szabadtéri környezetben, udvarokban használták.

A szobanövények termesztésének maihoz hasonló gyakorlata pedig a 17. században kapott lendületet, amikor egy angol mezőgazdasággal foglalkozó férfi, Sir Hugh Platt könyvet írt a növények beltéri termesztésének lehetőségéről. Nem sokkal később Angliában és Európa más országaiban üvegházakat kezdtek építeni az egzotikus növények bemutatására.

3. A szobanövények és a levegő

A NASA tanulmánya arra a következtetésre jutott, hogy a szobanövények az illékony vegyületek, köztük a szén-dioxid eltávolításával segítenek a levegő tisztításában. Ezek a festékekben, bútorokban, nyomtatókban, tisztítószerekben és még a száraztisztított ruhákban is gyakran megtalálható vegyületek veszélyes hatással lehetnek az egészségünkre.

4. Élvezik a zenét

A növények jól érzik magukat, ha olyan zenét hallgatnak, amely 115 Hz és 250 Hz között mozog, mivel az ilyen dalok által kibocsátott rezgések a természet hasonló hangjait utánozzák. A növények nem szeretik, ha napi egy-három óránál tovább vannak kitéve a zenének. Viszont a jazz és a klasszikus zene a legmegfelelőbb zene a növények stimulálásához.

Ez is érdekelhet:Soha nem voltak még ennyire népszerűek a szobanövények

5. Csökkentik a stresszt

A szobanövények elképesztő stresszoldó képességgel rendelkeznek. Egy kutatás szerint a városiak idejük 90 százalékát beltéri környezetben töltik, ez viszont megnövekedett stresszszintet eredményezhet. A körülöttünk lévő növények azonban csökkenthetik a stresszt és javíthatják mentális jólétünket, ha egy-egy kávészünetben elmerengünk rajtuk.

A figyelmetekbe ajánljuk