távírányítóval a tv előtt
Fotó: Shutterstock

Ezért törlik le kedvenc filmjeinket a streamingplatformokról

A streaming-korszak azzal az ígérettel kezdődött, hogy a nézettségi nyomástól és a gyors törléstől való félelem nélkül mindig elérhetőek lesznek a felkerült filmek és sorozatok. Hamarosan azonban a szolgáltatók brutális sebességgel kezdték el kigyomlálni az elérhető tartalmakat, a saját gyártásaikat sem kímélve. Egy új felmérés ezt a jelenséget elemezte.


A Variety adatfeltárást végzett The Show Must Go Off címmel, hogy kiderítse, milyen gyakran töröltek sorozatokat a vezető streaming- és lineáris műsorszolgáltatók az elmúlt három évben.

A szelektálás pedig egyszerű piaci folyamatok végeredménye: ha egy műsornak a gyártási költségeihez képest magas a nézettsége, akkor valószínűleg folytatják, ellenkező esetben törlik. Ez így működik a fekete-fehér televíziózás óta és a streaming sem tud ezen változtatni.

Az adatok a 2020 és 2023. augusztus 8-a között törölt összes műsorra kiterjedtek. A főbb streamingszolgáltatók összesített átlagos törlési aránya az USA-ban 12,2% volt – nem sokkal magasabb, mint a lineáris televíziózásé (10,8%).

Ezt is olvasd el! 2023-ban is elárasztanak a sorozatok, de ez az 5 eddig mindent vitt

A HBO Max messze a legbrutálisabb volt a műsorok törlését illetően, 26,9%-kal. Ez valószínűleg nem nagy meglepetés, mivel a Max a Warner Bros-Discovery fúzió 2022-es lezárása óta rengeteg tartalmat, népszerű sorozatot (pl.: Westworld) selejtezett.

tablet

Fotó: Shutterstock

Bár a Netflixet gyakran használják a mindent lemondó streaming mintapéldájaként, azonban a tanulmány szerint a streamingszolgáltatás a vizsgált időszakban a műsorainak mindössze 10,2%-át törölte, ami az ötödik helyet jelenti a mezőnyben. Továbbá ők az egyetlen platform, akik 2020 és 2023 között minden évben javítottak a törlési arányukon.

Ez is érdekelhet: 4 Oscar-díjas színész, aki a sorozatok világában is megállta a helyét

Az Apple TV+-nak rendelkezik messze a legalacsonyabb törlési aránnyal, náluk mindössze 4,9%. Ez részben annak köszönhető, hogy nem rendelkezik olyan mennyiségű tartalommal, mint legtöbb nagy riválisa. A technológiai óriás streaming ága leginkább a Ted Lasso című Emmy-díjas vígjátékról és olyan drámákról ismert, mint a The Morning Show, amelynek nemrég mutatták be a 3.évadát.

Összességében tehát a jelentés szerint a Warnerhez tartozó (HBO) Max törölte legnagyobb százalékban 2020 és 2023 között a saját tartalmát, míg az Apple TV+ volt a legkegyesebb.

A jelentés továbbá azt is megállapította, hogy a platformok – akár streaming, akár lineáris – inkább csak az egyetlen évaddal rendelkező produkcióktól szabadultak meg, mintsem a hosszabb ideje műsoron lévő sorozatoktól.

A figyelmetekbe ajánljuk