rockwell

4 egyslágeres előadó a nyolcvanas évekből, akik teljesen eltűntek

Az 1980-as évek zenei színtere egyszerre volt pezsgő és jellegzetes, és a slágerek nemcsak a táncparketteket uralták, hanem generációkat egyesített az emlékezetes dallamaival. Ebben az évtizedben megannyi sztárt ismerhetett meg a világ, azonban akadnak olyan előadok, akiket csupán egy-egy daluk miatt ismer a nagyérdemű.


Frankie Goes to Hollywood – Relax

A Frankie Goes to Hollywood nevű popegyüttes a 80-as évek elején alakult Liverpoolban. A banda korai időszakában rendszerint jöttek-mentek a tagok, majd Holly Johnson (ének), Paul Rutherford (háttérvokál), Peter Gill (dob), Mark O'Toole (basszusgitár) és Brian Nash (gitár) alkották meg a klasszikusnak számító felállást.

1983-ban adták ki debütáló kislemezüket, a Relaxet, amely karrierjük legnagyobb – és talán egyetlen igazi – slágere lett. A dal heves vitát váltott ki az Egyesült Királyságban, szövege miatt pár hónap után betiltották. Ez azonban még népszerűbbé tette. A Relax az Egyesült Királyságban az első helyig jutott a toplistán, a Billboard Hot 100-as listáján pedig a 10. helyig menetelt.

Ez is érdekelhet: Öt remek dal, ami a lelkierőről szól

Lipps Inc. –  Funkytown

Steve Greenberg lemezproducer 1979-ben alapította meg a Lipps Inc.-t. Az együttes tehetséges session zenészekkel - köztük David Rivkin és Tom Riopelle gitárosokkal, valamint Terry Grant basszusgitárossal - körülvéve, az 1980-as Funkytown című számmal aratott osztatlan sikert. A szám az Egyesült Államokban és a világ minden országában az első helyig jutott a ranglistákon, és bár a Lipps Inc. továbbra is népszerű volt a táncklubokban, soha többé nem sikerült ekkora sikert elérniük.

A 2000-es évek elején viszont– a Shrek 2-nek köszönhetően – újra felkapták az egykor imádott diszkóhimnuszt.

Sabrina – Boys

A 80-as évek egyik gigaslágerét, Sabrinának köszönhetjük, aki a Boys című számához készült videóklipjével milliónyi kamaszfiúnak okozott álmatlan éjszakát. Az énekesnő rajongói joggal vethetik fel azt, hogy Sabrina több kisebb slágerrel is rendelkezik: ez talán így is van, de a legtöbben valószínűleg csak erre a számra emlékeznek.

Olvasd el ezt is! Taylor Swift bíróságra megy legnagyobb slágerének dalszövege miatt

Rockwell - Somebody's Watching Me

Az énekes Rockwell azaz Kennedy William Gordy, a Motown alapítójának, Berry Gordynak a fia. A feltörekvő énekes tinédzserként írta meg a Somebody's Watching Me című dalát, azonban nem volt hajlandó lemezszerződést kötni apja kiadójával, tekintettel az ezzel járó nepotizmusra.

Miután viszont más lemezkiadók is felfigyeltek rá, Rockwell 1984-ben kiadta első kislemezét. Az akkor még csak 19 éves srác hatalmas sikert ért el első dalával, hála Michael Jackson segítségének, aki felénekelte a jól ismert sláger refrénjét. A szám a Billboard Hot 100-as listáján a 2. helyig jutott.

Végül sikerét a Motown támogatása ellenére sem tudta megismételni.

A figyelmetekbe ajánljuk