A 20. század Mozartja: 5 Falco-dal, amit mindenképp hallanod kell!

A 20. század Mozartja: 5 Falco-dal, amit mindenképp hallanod kell!

Sárm, vagányság, szókimondás. Talán ez a három kifejezés írta körül legjobban Johann Hölzelt, akit a világ csak Falcóként ismer. Az ikonikus osztrák zenész annak ellenére lett világsztár, hogy a dalai nagy részében német nyelven szóltak a nagyérdeműhöz, de sikerért súlyos árat kellett fizetnie. Az 1998-ban elhunyt művész ma ünnepelné a 65. születésnapját, ebből az alkalomból pedig összegyűjtöttük 5 olyan dalát, amit mindenképp hallanod kell!


Ganz Wien (1981)

Az akkor 24. életévét taposó Falco minden erejével azon volt, hogy beindítsa a szólókarrierjét. A terve egyszerű volt: őszinte szeretett volna lenni és botrányt akart kavarni. A terve pedig alaposan bejött. Falco ebben a dalban Bécs sötét oldaláról, azon belül is a tömeges droghasználatról énekelt.

Abban az időben ez egyáltalán nem volt egy elfogadott jelenség, a szöveg pedig alaposan kicsapta a biztosítékot. Több rádió letiltotta a dalt, sokan felháborodtak, ez pedig kifejezetten jól jött az ifjú énekesnek, mivel hamar nevet szerzett magának az osztrák zenei életben.

Der Kommisar (1982)

Falco a Ganz Wien után nemsokkal kiadta a Der Kommisar című dalát, amely elképesztően nagy sikert hozott számára. A szám amellett, hogy meghódította Ausztriát külföldön is nagy sikert aratott, Németországban, Spanyolországban, Olaszországban a slágerlisták élére került, de dalt az Egyesült Államok klubjaiban is előszeretettel játszották.

A Der Kommisar nemzetközi ismertségét jól mutatja az tény, miszerint a valaha volt egyik legsikeresebb sorozat, a Jóbarátok egyik ’80-as években játszódó kollégiumi jelenetében az egyetemisták vadul buliznak Falco klasszikusára.

Rock Me Amadeus (1985)

Falco a Der Kommisarral alaposan feladta magának a leckét, hiszen azzal a dallal olyan magasra tette lécet, amelyet nem egyszerű átugrani. Neki azonban sikerült. Bátran kijelenthetjük, hogy a Rock Me Amadeus lett Falco pályafutásának legsikeresebb alkotása, a dal valódi világslágerré vált.

A Rock Me Amadeus az amerikai Billboard-lista első helyére került, és máig az egyetlen német nyelvű dal, amely Angliában és az Egyesült Államokban is a slágerlisták élére viharzott.

A dal sikerében az is közrejátszhatott, hogy egy évvel előtte, 1984-ben mutatták be az Amadeus című filmet, ami valódi világszenzációvá vált, a mai napig kultikus moziként szokás hivatkozni Miloš Forman alkotására.

Jeanny (1985)

A legsikeresebb dal után következzen a legvitatottabb. Amennyiben a Ganz Wien esetében megjegyeztük, hogy nagy botrányt kavart, ugyanez hatványozottan igaz a Jeanny-re. A dal lényegében arról szól, hogy egy fiú megszállottan szerelmes egy lányba, akit elrabol és utána féltékenységből meggyilkol. Ezután a fiút elmegyógyintézetbe zárják, ahol folyamatosan maga elé képzeli a lányt, aki megállás nélkül gyúnyt űz belőle.

A már-már morbid szöveg eleve nagy felháborodást váltott ki, de a szám történetét még inkább kihangsúlyozó videoklip is rátett egy lapáttal a botrányra. A Jeanny-t a rádiók azonnal letiltották, egy németországi felügyelet pedig kimondta, hogy a dal nagyon káros a fiatalokra. Emellett sokan azért kritizálták Falcót, mert attól féltek, hogy az alkotás sok elmebeteg embert buzdít hasonló cselekedetekre.

A rajongókat nem hatották meg túlságosan az előbb említett megjegyzések, a Jeanny Ausztriában, Svájcban és Németországban is toplisták élére került.

Out Of The Dark (1998)

Ugorjunk egy nagyot az időben, az Amadeus-korszak után Falco több lemezt is megjelentetett, de ’80-as évek közepén elért sikereit nem tudta megismételni, emellett alkoholproblémák és magánéleti válságok nehezítették a mindennapjait. Az énekes 1996-ban végül a Dominikai Köztársaságba költözött, itt írta a meg az Out Of The Dark című album anyagát.

A művész a lemeze megjelenését azonban nem élhette meg, mivel 1998. február 6-án, pár nappal a 41. születésnapja előtt autóbalesetben elhunyt.

A posztumusz-lemez és a címadó Out Of The Dark jól szerepelt a slágerlistákon, a szóban forgó dal pedig azért is különleges, mivel szerepel benne egy olyan sor, amelyben a szerző feltesz egy nagyon súlyos kérdést: Meg kell halnom azért, hogy élhessek? A dal megjelenése után sokan azt feltételezték, hogy Falco valójában öngyilkos lett, de a művész halála körül a mai napig rengeteg kérdőjel van.

Forrás: Heldenderfreizeit.com

A figyelmetekbe ajánljuk