Rocky V.
United Artists

Nem sok kellett, hogy a Rocky ötödik részének sokkal tragikusabb vége legyen

Sylvester Stallone teljesen máshogy akarta befejezni a Rocky-széria ötödik részét, ám a stúdió végül közbeszólt.


1976-ban egy Sylvester Stallone nevű ismeretlen színész mutatta be a világnak Rocky Balboát. A történet – amelyben egy lecsúszott, alulteljesítő bokszolót mutatnak be – elbűvölte a közönséget, és Stallone hosszú karriert futott be a hősies, életnagyságon túli karakterek megformálásában.

Miután az első filmben beleszeretett Rockyba, a közönség további öt filmben követte a balkezes férfit ( a Creed-filmeket nem számítva), aki egyre nagyobb és erőszakosabb ellenfelekkel küzdött meg. Balboa nem nyer meg minden harcot, de folyton a győzelemre törekszik, ami mindig is inspirálta a nézőket. Négy ilyen film után azonban Stallone készen állt a változásra.

A CBS Philadelphia szerint a színész eredetileg a Rocky V-ben „megölte” volna a szerethető bokszolót, de a stúdió nem engedte, hogy a hős meghaljon.

A Rocky V-ben Balboa megtudja, hogy a Dragóval vívott harc miatt maradandó agykárosodást szenvedett, és hogy a bokszolói karrier folytatása a halálát okozhatja. A tipikus underdog-formula szerint Rocky még egyszer utoljára győzelmet aratna, de Stallone úgy döntött, hogy felrázza a dolgokat, és megöli legsikeresebb karakterét.

A filmben Balboa visszavonul a bokszolástól, és egy feltörekvő bokszolót, Tommy Gunnt (Tommy Morrison) kezdi el edzeni. Bár a fiatal sportolónak vannak bizonyos sikerei, a sajtót jobban érdekli Balboa személye, ami elűzi Gunnt Rockytól. A mozi végén Gunn és Rocky végül utcai harcban rendezik le a nézeteltéréseiket, amit Rocky nyer meg. De Stallone eredetileg nem így akarta lerendezni a dolgot.

Az eredeti forgatókönyv úgy végződött, hogy a súlyosan sérült Balboa a kórházba vezető úton Adrian ölében halt meg. Állítólag Stallone sírt és hányingerrel küzdött a jelenet megírása közben, de teljesen elkötelezett volt a franchise és Rocky karakterének befejezése mellett.

A film rendezője, John G. Avildsen a CBS Philadelphiának elmondta, hogy ő is rajongott a befejezésért:

És a film utolsó jelenetében Adrian kijön a kórházból, ott van az egész világsajtó, és bejelenti, hogy meghalt, de azt is elmonjda, hogy amíg az emberek hisznek magukban, addig Rocky szelleme örökké élni fog. És amikor ezt olvastam, azt mondtam: >>Hű, micsoda nagyszerű módja a búcsúnak. Micsoda gyönyörű befejezés<<.

Néhány héttel a forgatás után a stúdió vezetői azonban megpuccsolták Balboa halálát:

Néhány héttel a forgatás után felhívott a stúdió vezetője, és azt mondta: >>Ó, egyébként Rocky nem fog meghalni. Batman nem hal meg, Superman, James Bond, ezek az emberek nem halnak meg<<.

Balboa tehát életben maradt, de a Rocky V megbukott, és széles körben az egész franchise legrosszabb filmjének tartják. Egy utcai harc megnyerése egy beképzelt, fiatal bunyós ellen elhalványul az olyan méltó ellenfelek legyőzéséhez képest, mint Creed, Clubber Lang és Ivan Drago. A rajongók nagy része szerint a mesebeli befejezés erőltetettnek, kiszámíthatónak és sokkal kevésbé tűnik diadalmasnak, mint Rocky többi harca.

Forrás: Slash Film


A figyelmetekbe ajánljuk