A kapor az egyik legkülönlegesebb és legsokoldalúbb fűszernövény, amelyet a konyhában használhatunk. Friss, üde íze tökéletesen kiegészíti a különféle ételeket, legyen szó levesekről, salátákról, főételekről vagy akár savanyúságokról. Mi pedig mutatunk is négy egyszerű kapros receptet.
Kaporleves
Hozzávalók:
- 2 dkg vaj
- 2 evőkanál finomliszt
- 3 csokor kapor
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 150 ml habtejszín
- 12 dl víz
Elkészítése:
A kaprot finomra vágjuk. A vajat megolvasztjuk, felforrósítjuk, hozzáadjuk a finomlisztet, és elkeverjük. Hozzáadjuk a kaprot, és 1-2 percig pirítjuk. Felöntjük 1,2 liter vízzel, lefedjük, és 15 percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk. Ha kész, hozzácsorgatjuk a tejszínt, és még 1-2 percig főzzük.
Ez is érdekelhet: Készítsd el te is ezt a dinnyés-málnás turmixot!
Kapros uborkasaláta
Shutterstock
Hozzávalók:
- 1 darab kígyóuborka
- 400 gramm görög joghurt
- 3 teáskanál citromlé
- 2 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só, bors
- 1 csokor kapor
Elkészítése:
Először mossuk meg az uborkát, majd hámozzuk meg. Ezután sózzuk meg és hagyjuk állni, várjuk meg, míg levet ereszt. A görög joghurtot keverjük össze a citromlével, zúzott fokhagymával, összeaprított kaporral. Ezt sózzuk, borsozzuk. Ha ez megvan, az uborkáról öntsük le a levet és forgassuk a joghurtba. Hűtsük jól be, majd tálaljuk.
Olvasd el ezt is! Ha esetleg beújítanál: készíts görög krumplisalátát!
Kapros-túrós pite
Hozzávalók:
A tésztához:- 20 dkg rétesliszt
- 20 dkg finomliszt
- 1 csom száraz élesztő
- 5 dkg cukor
- só
- 20 dkg vaj
- 1 db tojás
A töltelékhez:
- 50 dkg krémtúró
- 3 db tojás
- 8 dkg cukor
- 5 dkg vaníliás cukor
- 1 csokor kapor
Elkészítése:
A tésztához a liszteket kimérjük, majd hozzáadjuk az élesztőt, a cukrot és a csipetnyi sót. A vajat nagyobb darabokra vágva a liszthez adjuk, majd összemorzsoljuk a vajat a liszttel. Ehhez hozzáadjuk a tojást, amivel rugalmas tésztává gyúrjuk. A tésztát kettévágjuk, majd vékonyan lisztezett felületen mindkettőt tepsi méretűre nyújtjuk. A töltelékhez a túrót összekeverjük a tojások sárgájával, a cukrokkal, a csipet sóval és a finomra vágott kaporral. A fehérjéket kemény habbá verjük, majd a túrós masszához keverjük. A sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük az egyik tésztalapot, rásimítjuk a túrós krémet, beborítjuk a másik, kinyújtott tésztalapot, villával megszurkáljuk, betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, és addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.
Kapros csirkemell
Hozzávalók:
- 4 csirkemell filé
- 1 csokor friss kapor
- 2 gerezd fokhagyma
- 200 ml tejszín
- 1 evőkanál olívaolaj
- Só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
A csirkemelleket sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, és a csirkemelleket mindkét oldalon aranybarnára sütjük, majd félretesszük. Ugyanabban a serpenyőben megdinszteljük az apróra vágott fokhagymát. Hozzáadjuk a tejszínt és a finomra aprított kaprot. A szószt sóval és borssal ízesítjük, majd visszahelyezzük a csirkemelleket a serpenyőbe. Lassú tűzön 10-15 percig főzzük, amíg a csirke teljesen átfő és a szósz besűrűsödik.