kapor szeletelése

A nyár fűszere: 4 kapros recept, amit pillanatok alatt elkészíthetsz

A kapor az egyik legkülönlegesebb és legsokoldalúbb fűszernövény, amelyet a konyhában használhatunk. Friss, üde íze tökéletesen kiegészíti a különféle ételeket, legyen szó levesekről, salátákról, főételekről vagy akár savanyúságokról. Mi pedig mutatunk is négy egyszerű kapros receptet.


Kaporleves

kaporleves

Shutterstock

Hozzávalók:

  • 2 dkg vaj
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 3 csokor kapor
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 150 ml habtejszín
  • 12 dl víz

Elkészítése:

A kaprot finomra vágjuk. A vajat megolvasztjuk, felforrósítjuk, hozzáadjuk a finomlisztet, és elkeverjük. Hozzáadjuk a kaprot, és 1-2 percig pirítjuk. Felöntjük 1,2 liter vízzel, lefedjük, és 15 percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk. Ha kész, hozzácsorgatjuk a tejszínt, és még 1-2 percig főzzük.

Ez is érdekelhet: Készítsd el te is ezt a dinnyés-málnás turmixot!

Kapros uborkasaláta

kapros uborkasal\u00e1ta

Shutterstock

Hozzávalók:

  • 1 darab kígyóuborka
  • 400 gramm görög joghurt
  • 3 teáskanál citromlé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 csokor kapor

Elkészítése:

Először mossuk meg az uborkát, majd hámozzuk meg. Ezután sózzuk meg és hagyjuk állni, várjuk meg, míg levet ereszt. A görög joghurtot keverjük össze a citromlével, zúzott fokhagymával, összeaprított kaporral. Ezt sózzuk, borsozzuk. Ha ez megvan, az uborkáról öntsük le a levet és forgassuk a joghurtba. Hűtsük jól be, majd tálaljuk.

Olvasd el ezt is! Ha esetleg beújítanál: készíts görög krumplisalátát!

Kapros-túrós pite

kapros t\u00far\u00f3s pite

Shutterstock

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 20 dkg rétesliszt
  • 20 dkg finomliszt
  • 1 csom száraz élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
  • 1 db tojás

A töltelékhez:

  • 50 dkg krémtúró
  • 3 db tojás
  • 8 dkg cukor
  • 5 dkg vaníliás cukor
  • 1 csokor kapor

Elkészítése:

A tésztához a liszteket kimérjük, majd hozzáadjuk az élesztőt, a cukrot és a csipetnyi sót. A vajat nagyobb darabokra vágva a liszthez adjuk, majd összemorzsoljuk a vajat a liszttel. Ehhez hozzáadjuk a tojást, amivel rugalmas tésztává gyúrjuk. A tésztát kettévágjuk, majd vékonyan lisztezett felületen mindkettőt tepsi méretűre nyújtjuk. A töltelékhez a túrót összekeverjük a tojások sárgájával, a cukrokkal, a csipet sóval és a finomra vágott kaporral. A fehérjéket kemény habbá verjük, majd a túrós masszához keverjük. A sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük az egyik tésztalapot, rásimítjuk a túrós krémet, beborítjuk a másik, kinyújtott tésztalapot, villával megszurkáljuk, betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, és addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.

Kapros csirkemell

Hozzávalók:

  • 4 csirkemell filé
  • 1 csokor friss kapor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 200 ml tejszín
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • Só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

A csirkemelleket sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, és a csirkemelleket mindkét oldalon aranybarnára sütjük, majd félretesszük. Ugyanabban a serpenyőben megdinszteljük az apróra vágott fokhagymát. Hozzáadjuk a tejszínt és a finomra aprított kaprot. A szószt sóval és borssal ízesítjük, majd visszahelyezzük a csirkemelleket a serpenyőbe. Lassú tűzön 10-15 percig főzzük, amíg a csirke teljesen átfő és a szósz besűrűsödik.

A figyelmetekbe ajánljuk