millió dolláros bébi, hillary swank, morgan freeman, clint eastwood

Az ökölvívók a kezdetektől fogva rendkívül népszerűek voltak. A 20. század elején vitathatatlanul ez volt az egyik legérdekesebb és legizgalmasabb sport, így nem véletlen, hogy a forgatókönyvírók is előszeretettel alkották meg saját bunyósaikat.


A bokszfilmek pedig a hosszú évtizedek alatt tovább fejlődtek, már nem csak a puszta látványosságot szolgáló ökölvívást szeretnék megmutatni. Sokkal inkább a személyes küzdelmet, az edzést, az erőt, az áldozatvállalást és legutolsó sorban a végtelen elkötelezettséget.

Cikkünkben összegyűjtöttünk 7 felejthetetlen alkotást, amit ajánlott minél előbb bepótolni!

Az egyik sarokban olyan nehézsúlyú klasszikusok, mint a Rocky és a Dühöngő bika. A másik sarokban pedig az éhes újoncok, mint a Creed és a Millió Dolláros Bébi. Boksz!

7. Mélyütés (2015)


Billy Hope (Jake Gyllenhaal) sikeres bokszoló, karrierje csúcsán, ám egy szörnyű tragédia egy csapásra megváltoztatja az életét. Súlyos és mély depresszióba zuhan, minden kicsúszik a kezei közül. Ahhoz, hogy újra talpra tudjon állni, Tick Williams (Forest Whitaker) edzőhöz fordul, hogy ismét képes legyen ringbe szállni.

6. Valaki odafönt (1956)

A népszerű rendező, Robert Wise a West Side Story előtt elkészítette Rocky Graziano (Paul Newman) élettörténetét. A fiatal férfi New York nyomornegyedében nő fel és egészen fiatalon börtönbe kerül. Szabadulása után besorozzák a hadseregbe, de vérmes természetének köszönhetően újra bajba kerül. Megszökik, és a bokszolásból próbálja fenntartani magát. A Valaki odafönt valósághű betekintést nyújt a New York-i utcai életbe, és abba, hogy a boksz valóban nevelő hatással lehet egy féktelen emberre.

5. Creed (2015)

A legújabb Rocky-folytatás, melynek középpontjában Apollo Creed utódja, Adonis áll. A régi bokszkonvenciókat teljesen a feje tetejére állítva, hiszen Adonis egy gazdag srác, nem pedig egy szegény esélytelennek titulált rosszfiú. Sylvester Stallone nagyszerű és melankolikus alakítást nyújt a stafétabotot átadó Rocky szerepében, és hagyja, hogy Michael B. Jordan karizmatikus és rátermett újoncként tündököljön a bokszvilágban.

4. A harcos (2010)

Christian Bale és Mark Wahlberg bokszoló testvérekként sziporkáznak ebben a zseniális David O. Russell-filmben, amely a valódi Ward testvérek, Micky (Wahlberg) és Dicky (Bale) életét dolgozza fel. Megható családi dráma, ami éppúgy szól a testvérek közötti szeretet és barátság kötelékeiről, mint a profi ökölvívás kemény munkájáról. Mindezt a legnagyobb gondossággal kivitelezve, pszichológiai és sportbeli realizmusra törekedve.

3. Dühöngő bika (1980)

Amikor Robert De Niro először mutatta meg Martin Scorsese-nek Jake La Motta önéletrajzát, a rendezőnek nagyon megtetszett az ötlet. Nem sokkal később filmet készített La Motta Sugar Ray Robinsonnal való rivalizálásáról, valamint a ringben abszurd mennyiségű ütést elviselni képes Bronx-i bika kellemetlen élettörténetéről. A bunyós egyébként a szorítón kívül is rendkívül erőszakos volt és a családon belüli bántalmazás sem állt tőle messze, sokan egy mindenre képes szélhámosnak állították be, Scorsese pedig nem riadt vissza attól, hogy ezt minden véres részletével együtt bemutassa.

2. Millió dolláros bébi (2004)

Clint Eastwood felejthetetlenül tragikus kitérője a bokszfilmek műfajában. Hilary Swank zseniális a szívós és elszánt Frankie szerepében. (A színésznő egyébként 19 kilót is felszedett a szerep kedvéért). Eastwood egy régi vágású edzőt alakít, aki kezdetben zavarba jön a gondolattól, hogy egy női bunyóst eddzen, ám kis idő múlva igazán különleges kapcsolatot alakul ki köztük. (Zsebkendőket nem árt bekészíteni!)

1. Rocky (1976)

Legutolsó sorban pedig a világ legismertebb bokszfilmje a Rocky. Sylvester Stallone Rocky Balboa szerepe a 70-es évek egyik legmaradandóbb alakítása, sőt az Olasz Csődör a filmtörténelem egyik legemblematikusabb karaktere is, amit maga a színész alkotott meg. Stallone szerethető, butuska, kilátástalan Balboáját, hirtelen egy egymillió dolláros küzdelembe sodorják, hogy megküzdjön a világbajnokkal, Apollo Creeddel. Burt Young, Carl Weathers és Talia Shire briliáns alakításaikkal új értelmet adnak az edző, az ellenfél és a szerelem elcsépelt sztereotípiáinak.

A figyelmetekbe ajánljuk