„A határnál a bőrszínnek nem szabadna számítania”

„A határnál a bőrszínnek nem szabadna számítania”

100 évet vissza a történelemben? Ez a fajta recesszió kit is szolgál?


A háború kitörése óta folyamatosan érkeznek a közösségi médiában a rasszizmusról és a határon tapasztalható diszkriminációról szóló, első kézből származó beszámolók és nyugtalanító felvételek.

Ennek következtében szólalt fel Muhammadu Buhari nigériai elnök hétfőn, az államház közleményében pedig a következőket olvashatjuk:

Mindenkinek, aki konfliktushelyzetből menekül, az ENSZ-egyezmény értelmében ugyanolyan joga van a biztonságos átutazáshoz. Az útlevél vagy a bőrszínnek nem szabadna számítania. Az ukrán rendőrség és biztonsági személyzet viszont nem így tesz, ugyanis megtagadta a nigériaiak felszállását az ukrán-lengyel határ felé tartó buszokra és vonatokra.

Illetve futótűzként terjed a közösségi médiában egy videó, amelyben egy nigériai anyát kisbabájával együtt filmeztek le, amint fizikai erőszakkal kényszerítik arra, hogy átadja a helyét egy másik személynek. Külön beszámolók szólnak arról is, hogy lengyel tisztviselők egyszerűen megtagadják a nigériai állampolgárok belépését Lengyelországba.

A BBC újságírója, Stephanie Hegarty is beszámolt a határokon tapasztalható diszkriminációról és rasszizmusról. Egyik tweetjében például egy nigériai orvostanhallgatóról írt, aki hét órán keresztül várt az ukrán-lengyel határon az átkelésre, a határőrök pedig nemes egyszerűséggel csak annyit mondtak neki, hogy fáradjon a sor végére és engedje át először az ukránokat.

(Marie Claire)

A figyelmetekbe ajánljuk