Ők voltak a legelsők – 5 nő, aki megváltoztatta társadalmunkat

Ők voltak a legelsők – 5 nő, aki megváltoztatta társadalmunkat

Napestig lehetne sorolni azokat a női alakokat, akik rendkívüli hatással voltak történelmünkre, társadalmunkra és gazdaságunkra. Alappillérei a feminizmusnak, s példaértékű hősei nők millióinak.


Ügyvéd

Arabella A. Mansfield lett az első női ügyvéd az Egyesült Államokban. Miután 1866-ban elvégezte az iowai Wesleyan College-ot, bátyja ügyvédi irodájában gyakornokként kezdett tevékenykedni. Bár Iowa állam törvénye értelmében az ügyvédi vizsgát csak 21 év feletti férfiak tehették le, Mansfield ennek ellenére letette a vizsgát, s rendkívül magas pontszámot ért el. Röviddel azután, hogy 1869-ben felvették az ügyvédi kamarába, Iowa megváltoztatta az engedélyezési törvényt, és ezzel az első olyan állam lett, amely a nők és a kisebbségek számára is lehetővé tette a kamarai tagság felvételét.

Újságíró

1739-benElizabeth Timothy lett az első nő az amerikai gyarmatokon, aki egy újság, a South Carolina Gazette kiadója és szerkesztője lett. Elizabeth és férje, Lewis 1731-ben telepedett le Philadelphiában. Benjamin Franklin kérésére Lewis lett a Philadelphische Zeitung első szerkesztője, amely egy idegen nyelvű újság volt a Philadelphia környéki német lakosság számára. Franklinnel együttműködve Lewis 1733-ban újjáélesztette a South Carolina Gazette című lapot, ám sajnálatos módon 1739 decemberében elhunyt. Mivel a fiuk túl fiatal volt ahhoz, hogy átvegye az üzletet, Elizabeth vette át, ezzel pedig történelmet írt.

Pilóta

Amelia Earhart neve ismerősen csenghet, ő volt az első női pilóta, aki egyedül repülte át az Atlanti-óceánt. Elképesztő teljesítményéért számtalan kitüntetést kapott. A felfelé ívelő karrierjét pedig egy szörnyű tragédia törte ketté: ő és navigátora, Fred Noonan 1937-ben eltűntek a Csendes-óceán felett, miközben megpróbálták körberepülni a Földet.

Rendőr


Alice Stebbins Wells
a világ egyik első női rendőrtisztje. Wellsnek a nők és a gyermekek jogaiért való kiállásának köszönhetően az 1972-es esélyegyenlőségi törvényt követően több nőt vettek fel közösségi rendőri feladatok ellátására. Ez részben annak köszönhető, hogy a rendőrnőkről úgy gondolták, hogy jobban tudják hatástalanítani a potenciálisan erőszakos helyzeteket, mint a férfiak.

Orvos

Dr. Elizabeth Blackwell volt az első nő, aki 1847-ben orvosi diplomát szerzett az Egyesült Államokban. Angliában született, de New Yorkban nevelkedett és tanult. Nővérével, Dr. Emily Blackwell-lel együtt megalapította a New York Infirmary for Women and Children-t, amely az első olyan amerikai kórház volt, amelyben teljes egészében nők dolgoztak. Elizabeth a kórház igazgatójaként, Emily pedig sebészként szolgált.

(furiarubel)

A figyelmetekbe ajánljuk