Úgy tűnik, a nők mégis vadásztak az őskorban

Évszázadokig konszenzus követte a tudósok között azt az álláspontot, miszerint az ősi társadalmakban a férfiak a vadászatért és a halászatért, míg a nők a gyűjtögetésért feleltek. Egy, a dél-amerikai Andokban feltárt 9000 ezer sír azonban úgy tűnik, ezt megcáfolhatja.


A davisi Kaliforniai Egyetem munkatársa – aki egyben a kutatás egyik vezetője is – Randy Haas antropológus szerint a felfedezésük, valamint egyéb, korabeli sírok vizsgálata cáfolja a „férfi a vadász" elméletét.

„A vadászó-gyűjtögető társadalmak közelmúltbeli munkamódszerei erősen nemek közöttiek, ami arra késztethet egyeseket, hogy úgy gondolják, a szexista egyenlőtlenségek, mint például a fizetés vagy a rang, valahogyan >>természetesek<<. De most már világos, hogy a munkamegosztás alapvetően különbözött – valószínűleg igazságosabban – fajunk mély vadászó-gyűjtögető múltjában"

– olvashatóak Haas szavazi a Phys.org. beszámolójában.

Az antropológus és kutatócsoportja az Andok perui részén, Wilamaya Patjxánál folytattak ásatást 2018-ban, amikor egy vadászeszközeivel együtt eltemetett személy sírjára bukkantak. A tudósok szerint az embereket a halálba kísérő tárgyak általában azok voltak, amelyek az életükben is „társaik" voltak. Pontosan ezért volt meglepő, amikor a csapat oszteológusa, James Watson, az Arizonai Egyetem munkatársa megállapította, hogy a vadász valószínűleg nő volt.

A felfedezést követően a szakértők arra jutottak, hogy érdemes további, előzetesen már feltárt sírhelyeket is elemezni. A csapat észak- és dél-amerikai, késő pleisztocén és kora holocén kori sírok adatait elemezve, 107 lelőhelyen összesen 429 személyt azonosítottak. Ezek közül 27 mellett találtak nagyvadak elejtéséhez használt eszközöket. A vadászok közül 11 lehetett nő, amiből arra következtethetünk, hogy a vadászat nem csak a férfiak feladata volt az őskorban.

A figyelmetekbe ajánljuk