Évszázadokig konszenzus követte a tudósok között azt az álláspontot, miszerint az ősi társadalmakban a férfiak a vadászatért és a halászatért, míg a nők a gyűjtögetésért feleltek. Egy, a dél-amerikai Andokban feltárt 9000 ezer sír azonban úgy tűnik, ezt megcáfolhatja.


A davisi Kaliforniai Egyetem munkatársa – aki egyben a kutatás egyik vezetője is – Randy Haas antropológus szerint a felfedezésük, valamint egyéb, korabeli sírok vizsgálata cáfolja a „férfi a vadász" elméletét.

„A vadászó-gyűjtögető társadalmak közelmúltbeli munkamódszerei erősen nemek közöttiek, ami arra késztethet egyeseket, hogy úgy gondolják, a szexista egyenlőtlenségek, mint például a fizetés vagy a rang, valahogyan >>természetesek<<. De most már világos, hogy a munkamegosztás alapvetően különbözött – valószínűleg igazságosabban – fajunk mély vadászó-gyűjtögető múltjában"

– olvashatóak Haas szavazi a Phys.org. beszámolójában.

Az antropológus és kutatócsoportja az Andok perui részén, Wilamaya Patjxánál folytattak ásatást 2018-ban, amikor egy vadászeszközeivel együtt eltemetett személy sírjára bukkantak. A tudósok szerint az embereket a halálba kísérő tárgyak általában azok voltak, amelyek az életükben is „társaik" voltak. Pontosan ezért volt meglepő, amikor a csapat oszteológusa, James Watson, az Arizonai Egyetem munkatársa megállapította, hogy a vadász valószínűleg nő volt.

A felfedezést követően a szakértők arra jutottak, hogy érdemes további, előzetesen már feltárt sírhelyeket is elemezni. A csapat észak- és dél-amerikai, késő pleisztocén és kora holocén kori sírok adatait elemezve, 107 lelőhelyen összesen 429 személyt azonosítottak. Ezek közül 27 mellett találtak nagyvadak elejtéséhez használt eszközöket. A vadászok közül 11 lehetett nő, amiből arra következtethetünk, hogy a vadászat nem csak a férfiak feladata volt az őskorban.

Friss

Paul Rudd még egyszer utoljára megtréfálta Conant

Conan O'Brien late night comedy műsora hamarosan véget ér, a színész pedig nem hagyta ki az alkalmat egy utolsó poénra.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A Toyota robotja szelfizés közben töröl asztalt

A robotoknak nagy problémát okoznak a visszaverődő és áttetsző felületek, a Toyota megoldotta a problémát.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Christoph Waltz és Willem Dafoe westernt forgat

A filmet egy élő legenda, Walter Hill jegyzi, akinek többek között a 48 órát is köszönhetjük.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk