Egy delfin kidugja a fejét a vízből

Egy friss tanulmány szerint agyarszerű fogai voltak a delfinek egyik ősének, és a tápláléklánc csúcsán helyezkedett el.


1990-ben bukkantak rá az Egyesült Államok déli részén egy őscet maradványaira, mely egy teljes csontváz volt ettől a fajtól – ez azért is volt páratlan felfedezés, mert korábban csak töredékes maradványokra találtak. A megvizsgált eredményekből most készült egy részletesebb tanulmány, melyben a kutatás vezetői ismertetik az eredményeket – írja az Inverse.

Az őskutatók régóta hiszik, hogy közös őse lehet a fogas- és szilásceteknek, az Ankylorhiza tiedemaninak elnevezett lény erre egy újabb bizonyíték a tanulmány szerint. Csontváza alapján az állat 4,5 méteres lehetett, vagyis kisebb, mint a ma élő gyilkosbálnák, valamint agyarszerű fogai voltak, púpot viszont ma élő rokonaihoz hasonlóan szintén találtunk volna fején.

A lény echolokációval, vagyis visszhang segítségével tájékozódott, úgy tippelik, az első ragadozó cet volt, ami képes volt erre. Kisebb delfinekkel, nagyobb halakkal, tengeri teknősökkel, madarakkal, és nagyobb cetekkel táplálkozhatott. A kutatás ugyanakkor továbbra is zajlik az állatról a jövőben, hogy még többet megtudhassunk róla.

A figyelmetekbe ajánljuk