Vajon hol a legjobb a nők helyzete?

Amíg Szaúd-Arábiában a nők két éve vezethetnek autót, addig Norvégia már 17 női állami vezetőt tudhat maga mögött. Milyen a nők helyzete a különböző országokban? Mutatjuk!


Manal Al-Sharif két éve érte el, hogy Szaúd-Arábiában a nők vezethessenek. Ted talkjában azt mondja,

Ez a rendszer ultra-konzervatív hagyományokon és szokásokon alapszik, amelyek alsóbbrendűként kezelik a nőket, akiknek szükségük van egy gyámra, hogy megvédjék őket. Ezért szóbeli vagy írásos engedélyre van szükségük a gyámtól egész életükben. Kiskorúak vagyunk a halálunk napjáig.

Oslóban Manal beszédét támogató hozzáállással fogadták, ám hazájában árulóként tartják számon. Egy pakisztáni lány, Malala Yousafzai története szintén a női egyenjogúság köré szerveződik. 2008-ban a tálibok, vagyis a radikális szunnita muszlim nacionalisták megtiltották a nőknek, hogy iskolába menjenek. 2012-ben Malala nyilvános beszédet tartott arról, hogy a nőknek ugyanolyan joguk van tanulni, mint a férfiaknak. Ugyanabban az évben, egy maszkot viselő radikalista fejbe lőtte őt.

Ahogyan a Forbes is írt már róla néhány napja, az N26 felmérésében feltárta, hova a legjobb, és hova a legrosszabb nőnek születni. Pakisztán és Szaúd-Arábia a legrosszabb tíz között szerepelt a száz országot felsorakoztató listán. Mellettük Egyiptomban, Jordániában, Nigériában, Iránban, Algériában, Ománban, Nepálban és Marokkóban a leghátrányosabb nőként leélni egy életet.

Hol vannak a legjobb lehetőségeik a nőknek? A nőket támogató országok között szerepel Norvégia, Finnország, Izland, az Egyesült Királyság, Németország, Új-Zéland, Dánia, Lettország, Észtország, és Svájc. Magyarország a 30. helyet foglalja el a listán.

Mi alapján osztották be az országokat a kutatók? Női állami vezetői szerepkörök, a parlamentben elfoglalt női székek, vezetői és vállalkozói pozíciókban, tudományos, technológiai, mérnöki és matematikai körökben levő nők száma (és az ehhez való hozzáférés esélye), a nemek közötti bérszakadék, oktatáshoz való hozzáférés, nőkre vonatkozó jogszabályok, és szülési szabadság voltak a fő szempontok.

Érdekesség, hogy a kutatók kiszámolták az Egyenlő fizetések napját, tehát a napot, amelytől a férfiakhoz képest a nők tulajdonképpen ingyen dolgoznak az év végéig. Ez az első helyen szereplő országnál, Norvégia esetében is csak október tizenötödike, de Pakisztánban ez a nap március harmadikára esik.

A felmérésből továbbá kiderül, hogy a koronavírus okozta válság következtében a férfiakhoz képest több nő veszítette el a munkáját. Ráadásul az egészségügyi dolgozók 70%-a nő, emellett a pandémia alatt a nőkre hárul az otthon maradt gyerekekkel való foglalkozás nagy része is.

Szerző: Mircse Andrea

A figyelmetekbe ajánljuk