Egy gyerek születése után sokszor az anya munkajelenléte válik bizonytalanabbá. Ahogy a gyerekkel való teendők nagy része, úgy a betegszabadságok is a nőket érintik jobban a szülőpárból. Ez azonban a koronavírusnak köszönhetően megváltozhat.


Ez az aránytalanság erősen érinti a nők munkahelyzetét is, így növeli a bérhátrányukat a gyerekvállalás után. Az Institute of Labor Economics (IZA) tudományos munkatársa, Ghazal Azmat és szerzőtársai szerint azonban a koronavírus-járvány hatására ez most változhat.

„A munkahelyi jelenlét és a nemek közötti egyenlőtlenség" című kutatást alapvetően svéd környezetben folytatták le, és a célja az volt, hogy megvizsgálja, hogy a munkahelyi jelenlét mennyire befolyásolja a párok közötti egyenlő bánásmódot a cégnél. A koronavírus-járvány azonban sokat változtatott a helyzeten, és úgy tűnik a nők javára fordult a helyzet, ami nem fog változni, ha hosszútávon megmarad, hogy az otthoni munkavégzést támogatják a cégek.

Mivel általában nehezen elérhető a kutatók számára az az adat, hogy a munkavállalók mennyit hiányoznak a munkahelyükről, és milyen okokból, ezért viszonylag keveset kutatott terület, hogy hogyan hat a fizetésekre a gyermekek miatti váratlan betegszabadságok megnövekedett száma. Azmat és szerzőtársai azonban a svéd adatokon meg tudták vizsgálni, hogy milyen különbség van a pároknál a kivett betegszabadságok számában.

Míg ez az elején egyenlő a két pár között, a gyerek(ek) születése után kedvezőtlen fordulatot vesz a nők számára, hiszen nem csak kezdetekben, de a gyerekek növekedése során is általában ők azok, akik betegszabadságra mennek, ha a helyzet azt megköveteli.

A kutatásról bővebben a g7 cikkében olvashatsz, vagy az eredeti tanulmányban.

Friss

Unsplash/Myke Simon

Eltávolították Csehország utolsó telefonfülkéjét

Már véglegesen a múlté a nyilvános telefonállomások kora Csehországban.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Long Island Iced Tea – a koktél, amit muszáj elkészítened otthon!

A Long Island Iced Tea-nek elnevezése becsapós lehet, hiszen nem egy jeges teáról beszélünk, hanem egy teát egyáltalán nem tartalmazó, igen magas alkoholtartalmú koktélról.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A klíma megfelelő telepítésén nem érdemes spórolni (x)

Egy jó minőségű klíma kiváló választás, ha sok éven át szeretné élvezni a kellemes hőmérsékletet, jó közérzetet otthonában. Ahhoz viszont, hogy a klímája megbízhatóan, hatékonyan és költségtakarékosan működjön, megfelelően kell azt telepíteni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk