Így változik a gyerekvállalási kedv a koronavírus hatásásra

Így változik a gyerekvállalási kedv a koronavírus hatásásra

Online kérdőívben mérték fel a párok gyerekvállalási kedvét ősszel.


A genetikai szűréseket és tanácsadást végző szolgáltató, a New Era Genetics szeptember végén független, online kutatást indított annak felmérésére, hogy a koronavírus és a hozzá kapcsolódó korlátozások hogyan befolyásolják Magyarországon a gyermekvállalási kedvet. Hat héten át volt elérhető az online kérdőív, melyet október végéig összesen 1174-en töltötték ki. A válaszadók nagy többségükben nők voltak, ráadásul közel 70 százalékuk 26 és 35 év közötti, tehát a leginkább érintett korosztály.

A válaszok alapján kijelenthető, hogy a koronavírus nem hoz változást a születések számában, azaz sem visszaesés, sem baby-boom nem várható 2021-ben.

A legtöbben ugyanis azt nyilatkozták, hogy családbővítéssel kapcsolatos döntését nem befolyásolta jelentősen a koronavírus-járvány.

unsplash/Ömürden Cengiz

„A koronavírus-járvány változásokat hozott az életmódunkban, szokásainkban, de úgy tűnik, nem befolyásolta a hosszú távú magánéleti terveket. Bár előzetesen azt feltételeztük, hogy a járvány rövid távon hoz egy kisebb visszaesést a babavállalási kedvben, de az eredmények nem igazolták vissza a félelmeinket. Még a tavaszi, nagyon szigorú lezárások idején is csak a párok elenyésző része (összesen 12 százalék) döntött úgy, hogy néhány hónappal eltolja a babavállalást, és csupán 4 százalékuk mondta azt, hogy vár még egy évet"

– mondta el Szondy Réka, a kutatás vezetője.

A válaszadók közel 90 százaléka a vírus megjelenése előtt már gondolkodott a családalapításon, illetve 1-2 éven belül tervezte azt. A válaszadók 66 százalékánál ezt a döntés a koronavírus megjelenése sem változtatta meg – olvasható a házipatika cikkében.

A figyelmetekbe ajánljuk