virtuális realitás virtual reality

A NewImages, kiterjesztett valóság fesztivál panelbeszélgetésen a nemi egyenlőségről esett szó.A film- és játékipar sem bővelkedik női rendezőkben

Newimages fesztival

newimagesfestival.com

Oriane Hurard, az egyik előadó egyből a lényegre is tért:

„VR-producer vagyok, aki Párizsban él. Ezen kívül feminista. Elnézést vagy nem elnézést ezért."

Az idei „A nők a kiterjesztett valóság területén" panelbeszélgetésen producerek, filmkészítők, különféle területek vezetői vettek részt, akiket az hozott közös platformra, hogy egy fiatal médium, aminek határtalan a potenciálja és az az aggodalmuk, hogy még sincs elég nő képviselve ezen a területen.

Hurard beszámolt néhány lesúlytó statisztikáról is.

„A kiterjesztett valóság (XR) igazából félúton van a filmes és videójáték-ipar között. Franciaországot kivéve mindenhol csupán a játékfilmek 23%-át rendezte nő, és a videójátékokok esetében ez a szám elenyésző, 4 %. Tehát a panelbeszélgetés fő célja, hogy hogyan hozzunk létre jobb, inspirálóbb környezetet a kreatív szakembereknek és a közönségüknek."

A független producerként dolgozó Gabrielle Floquet azt fejtegette, hogy a döntéshozó nőknek arra kell használniuk pozíciójukat, hogy hatással legyenek, és ne pedig állandósítsanak egy hibás, rossz modellt, ami a jelenlegi.

„Nőként azt gondolom, hogy aktívan kell alakítanunk az iparágat, amiben dolgozunk. Van szerepünk abban, hogy kiválasszuk, hogy kivel és hogyan dolgozunk"

– magyarázta Floquet, majd hozzátette, hogy úgy érzi, újra és újra meg kell mutatniuk, hogy kikkel akarnak együtt dolgozni:

„És ne gyártsuk újra azokat a modelleket, amiket látunk magunk körül. Úgy kell dolgozzunk, mint egy csapat, megbízni valakiben, aki majd szintén bizalmat szavaz másnak és úgy kezelni ezt az együttes értéket, olyan magasan, ahogy csak lehet. Ez azért is fontos, mert egy szeretnénk, ha gyökeret eresztene egy újfajta modell, megközelítés."

Ainslee Robson, a NewImages zsűriének győztese a Ferenj: Graphic memoir a Vr-ban című művével nyerte meg a közönség tetszését.

„Ha nőkről beszélünk, a világon élő összes nőről kell beszélnünk, különböző társadalmi rétegekről, különböző bőrszínekről és kirekesztett osztályokról"

– tette hozzá az amerikai rendező.

A fesztivál panelbeszélgetéséről Variety cikkében olvashatnak bővebben.

A figyelmetekbe ajánljuk