Nő gyönyörködik a növényekben a Kew Gardens botanikus kertben

Életünket alapjaiban változtatta meg a koronavírus-járvány. Irodai környezetből hirtelen kellett átszoknunk otthoni munkavégzésre, bevásárlásaink struktúrája teljesen eltér az eddig megszokottól, legnehezebben viselt változás pedig egyértelműen szabadságunk elvesztése. Utóbbit megkönnyíteheti, ha néha teszünk egy-egy virtuális sétát a világ legszebb botanikus kertjeiben, melyekből bemutatunk most kilencet.


Az világ első botanikus kertjeiről készült feljegyzések 3000 évvel ezelőtt, az ókori Egyiptomban készültek, ahol a növényeket a gyógyászati célok mellett, az emberi lélek felemelkedéséért is termesztették – tudhatjuk meg a The Spaces beszámolójából.

A világon hivatalosan jelenleg 1700 botanikus kertet tartanak számon, melyek a koronavírus-járvány miatt zárva tartanak. Ez viszont senki kedvét ne szegje attól, hogy otthonról tegyen egy kis virtuális sétát – főleg, ha ezzel kicsit a szabadban érezhetjük magunkat.

A versailles-i kastély kertje

A Párizs nyugati elővárosában, Versailles-ban található kastély és annak kertje 1682-től egészen 1789-ig, a francia forradalomig az ország uralkodóinak lakhelye volt. Az abszolút hatalom szimbólumává vált épületegyüttest kertjével együtt, a mai napig az európai kastélyépítészet csúcsaként tartják számon. 1661-ben, XIV. Lajos, a Napkirály bízta meg André Le Nôtre-t a kastély közelében található erdők és mocsarak remekművévé való átalakításával. Bár ez a folyamat gyakorlatilag negyven évig tartott, a versailles-i kastély botanikus kertje mai napig turisták millióit vonzza. A kertet erre a linkre kattintva „járhatod" végig.

Monet kertje Givernyben

Az impresszionista festőművészet egyik legnagyobb alakja, Claude Monet, a Párizstól 70 kilométerre található faluban, Givernyben, saját elképzelései és tervei alapján hozta létre pompás díszkertjét még 1883-ban. A művész később csak legszebb műalkotásaként emlegette a kertet, így nem is csoda, hogy haláláig itt festette képei legnagyobb részét.

Trauttmansdorff-kastély kertjei

Nem véletlenül érdemelte ki az Olaszország legszebb kertje kitüntetését, a dél-tiroli Merano szélén elterülő Trauttmansdorff-kastély botanikus kertje. A kertegyüttes egyik érdekessége, hogy a kedvező klímának köszönhetően a világ szinte minden részének flórája megtekinthető itt. A látogatók 83 különféle kertben sétálhatnak, köztük egy 700 éves olajfa-ligetben és egy bambusz-erdőben.

Kew Gardens

A London délnyugati részén található Kew Gardens nem csak világhírű növénykert, de botanikai kutatóállomás is. A 18. században, II. György fia, Frigyes walesi herceg és felesége, Auguszta hercegné kezdeményezésére alapított kert nevében a többes szám a Kew- és a Richmond-palota kertjeinek összeolvasztására utal. 2011 óta a Google Streetview segítségével összesen 26 kilométeres túrát tehetünk a palotában és annak híres üvegházaiban, amely összesen 27 000 növénynek ad otthont.

United States Botanic Garden

Az Egyesült Államok fővárosában, Washingtonban található a United States Botanic Garden (USBG), melyet 1820-as alapításával, gyakorlatilag az ország legöregebb, folyamatosan működő botanikus kertjeként tartanak számon. A botanikus kertben 5000 orchidea található, valamint egy rózsakert, melyet a First Ladyk tiszteletére ültettek.

Hawaii Tropical Botanical Garden

Élénk színű hibiszkuszvirágú pálmaesőerdő és a Csendes-óceánra néző kilátás jellemzi az 1984 óta, Papaikou városában működő botanikus kertet. Mára a kertben több mint 2000 növényfaj található meg, melyek között ott vannak a több mint 100 éves kerti mangó- és kókuszpálmák.

Buffalo Botanical Gardens

A világhírű New York-i Central Park tervezőjének nevéhez, Frederick Law Olmsteadhez fűződik a Buffalo városában található Buffalo Botanical Gardens. A kert létrehozásának lehetősége először 1868-ban fogalmazódott meg a város akkori vezetőiben, de Olmsteadet végül csak 1880-as évek végén kérték fel, így az végül az évszázad végére készült el. A közel 120 éves botanikus kert egyik legnagyobb látványossága a több mint 20 méter magas üvegkupola, ami tele van trópusi gyümölcsfákkal.

Inhotim Botanic Garden

Latin-Amerika egyik legnagyobb kortárs művésztelepén, az Inhotim Institute-ben elterülő botanikus kert 2011-ben csatlakozott a Brazil kormány által hivatalosan is elismert botanikus kertszövetségéhez. Jelenleg 5000 növényfajtát tartanak számon, melyek közül 1300 egyedülálló pálmafajta. Az 5000 hektáros birtokon elterülő kert, közel három napot igényel, ha gyalog akarjuk felfedezni, de tehetünk virtuális sétát is.

Sao Paulo-i Botanikus Kert

Sao Paulo déli részén, a Fontes do Ipiranga nemzeti parkban található, a több mint 164 hektáron elterülő Sao Paulo-i Botanikus kert, melyet 1928-ben alapítottak, a brazil botanikus Frederico Carlos Hoehne javaslatára. A kert két nagy üvegházában gyakorlatilag az Amazonas-medence valamennyi flórája és faunája megtalálható.

A figyelmetekbe ajánljuk