Mona Lisa
Fotó: Shutterstock

Hogyan lett Pablo Picasso a Mona Lisa ellopásának egyik fő gyanúsítottja?

A 20. század legbefolyásosabb művészei között is kiemelt helyet foglal el Pablo Picasso. Termékeny pályafutása során számos remekművet alkotott, meglepő módon viszont elég kalandos szálak fűzik a világ egyik leghíresebb festményéhez, Leonardo da Vinci Mona Lisájához. 1911. augusztus 21-én egy tolvaj megszökött a párizsi Louvre-ból a felbecsülhetetlen értékű alkotással – Picasso pedig az egyik legfőbb gyanúsítottá vált.


A Mona Lisaeltűnése után a hatóságok 50 ezer frank jutalmat ajánlottak fel a festmény megtalálójának, ezzel párhuzamosan pedig összeállították a lehetséges gyanúsítottak listáját.

Picasso a legelsők között szerepelt a nem túl illusztris névsorban. Ebben az időszakban a spanyol művész meglehetősen közel állt a párizsi bázisú művészeti világ több úttörőjéhez is, köztük André Bretonhoz és Guillaume Apollinaire-hez. Picasso korábban – valószínűleg Apollinaire-rel közösen – már részt vett egy műkincslopásban: felbérelt egy tolvajt, aki két ibériai szobrot is eltulajdonított a Louvre-ból. Ezeket a festő a lakásában tárolta.

Apollinaire és Picasso ezután együtt szeretett volna elmenekülni Franciaországból, tervük viszont nem sikerült, miután pedig a Mona Lisa eltűnésének híre felröppent, egyre jobban kezdtek aggódni a náluk lévő lopott műtárgyak miatt.

Az egymásnak ellentmondó vallomások és az ügy sajátos fordulatai miatt néhány héten belül Apollinaire vált a rendőrség legfőbb célpontjává. A költő börtönbe került, és amikor a hatóságok nyomást gyakoroltak rá, Picassót is gyanúba keverte. A két barát így legközelebb már a tárgyalóteremben találkozott, ahol Picasso azt állította: semmi köze az ügyhöz, sőt, az ibériai szobrok ellopásáról sincsenek információi.

A festő dühében azt is kijelentette, hogy egyáltalán nem ismeri Apollinaire-t. Évekkel később, egy Gilbert Prouteau-val folytatott beszélgetés során a Far Out Magazine szerint Picasso így nyilatkozott erről:

Láttam, hogy Guillaume arckifejezése megváltozott, és azonnal elsápadt. Még mindig szégyellem magam emiatt.
A Mona Lisa a Louvre-ban

A Mona Lisa a Louvre-ban

Fotó: Shutterstock

A két férfit végül a bíró némi dorgálás után elengedte, a Mona Lisa pedig két évvel később, 1913-ban bukkant fel újra – ezúttal már Firenzében. A valódi tolvaj, Vincenzo Peruggia egyetlen célja saját bevallása szerint az volt, hogy a festmény visszakerüljön szülőhazájába.

A figyelmetekbe ajánljuk