mona lisa

Egy olasz történész azt állítja, hogy azonosította a Mona Lisa festményen lévő hidat

Egy olasz történész úgy véli, hogy azonosította Leonardo da Vinci rejtélyes Mona Lisa-festményének hátterében látható hidat.


Lázban ég egy toszkán kisváros, miután egy szakértő azt állította, hogy a világ egyik leghíresebb festményén, a Mona Lisán ábrázolt híd a városukhoz tartozik. Az Arezzo tartományban található Romito di Laterina hídról úgy vélik, hogy Leonardo da Vinci 1503-as remekművének hátterében álló híd – írja a The Guardian.

A Silvano Vinceti olasz történész által tett felfedezés véget vetett egy olyan rejtélynek, amely az évek során számtalan vitát szított. Vinceti történelmi dokumentumok és drónfelvételek segítségével hasonlította össze a festményt és a területről készült fényképeket, hogy bebizonyítsa a Romitót láthatjuk a legendás alkotáson.

Ez is érdekelhet: Rejtélyes művészet – miért olyan nagy szám a Mona Lisa?

A legbeszédesebb részlet az ívek száma volt, mivel a festményen látható hídnak négy íve volt, akárcsak a Romitónak. Azonban mára csak egy íve maradt meg. Vinceti olyan dokumentumokat is talált, amelyek arról tanúskodnak, hogy Leonardo abban az időben Fiesoléban lakott, egy nagybátyjánál, aki pap volt.

A híd egyébként több órával rövidítette le az Arezzo, Fiesole és Firenze közötti utat, így ez a térség abban az időben meglehetősen forgalmas volt.

mona lisacommons.wikimedia.org

A történész számos más észrevételt is elárult a Mona Lisával kapcsolatban, többek között azt, hogy Leonardo férfi és női modellt is használt a portréhoz. A helyet pedig, ahonnan Leonardo a hidat festette, Punta Caianello nevű dombként azonosította, és felismerte a festmény bal oldalán látható meredek oldalú sziklákat.

Olvasd el ezt is! 4 népszerű műalkotás, amit őrült okokból rongáltak meg

Az Arno folyón átívelő Romito hídnak, ahogy fentebb is említettük már csak egy boltíve maradt meg, akárcsak a folyó túlpartján lévő híd alapjainak. A tervek szerint kerékpárutat alakítanak ki az Arno egy részén, amely a megmaradt ív mellett halad el, hogy a turisták kényelmesen megcsodálhassák.

A figyelmetekbe ajánljuk