4 népszerű műalkotás, amit őrült okokból rongáltak meg

4 népszerű műalkotás, amit őrült okokból rongáltak meg

Futótűzként terjed a hír, mely szerint vasárnap tortával dobták meg a Mona Lisát a párizsi Louvre múzeumban. Elmondások szerint az elkövető egy kerekesszékes férfi volt, aki női parókát viselt. A mit sem sejtő turisták meglepetésére hirtelen felállt, a festmény felé kezdett közeledni, végül pedig hozzávágta a tortát, mely szétkenődött a festményt védő üvegfalon. De nem ez volt az első ehhez hasonló eset a történelemben, sőt még a Mona Lisával sem.



Leonardo Da Vinci: Mona Lisa

Unsplash

A világ egyik leghíresebb festményét, Leonardo Da Vinci Mona Lisáját a tegnapi eseten kívül már négyszer próbálták megrongáln. Kétszer 1956-ban, egyszer 1974-ben, majd egyszer 2009-ben is. A legelső alkalommal, 1956-ban a festmény alsó részét savval locsolta le az elkövető. Akkoriban a festményt egyébként még a franciaországi Montauban múzeumban volt kiállítva. Ugyanezen év decemberében pedig egy bolíviai vandál dobott követ festményre, amely Mona Lisa bal könyökén található festékréteget rongálta meg. A festményt ezután restaurálni kellett.

Közel húsz év után, 1974 áprilisában a Mona Lisa a tokiói Nemzeti Múzeumban volt megtekinthető. Egy mozgássérült nő pedig rendkívül elégedetlen volt a Tokiói Nemzeti Múzeummal, legalábbis abban a tekintenben, hogy szerinte nem fordítottak kellő figyelmet a mozgáskorlátozottakra. Dühét a festményen vezette le, még pedig úgy, hogy vörös festékkel fújta le az alkotás üvegvitrinjét.

2009 augusztusában a Mona Lisa végül eljutott a párizsi Lourve-ba, de még akkor sem volt biztonságban. Miután ugyanis elutasították a francia állampolgárságot, egy dühös orosz nő bögrével dobta meg a festményt védő golyóálló üvegvitrint. Szerencsére az alkotás akkor nem sérült meg.

Michelangelo: Pietà

commons.wikimedia.org

Michelangelo 1498-1499 között készült szobra számos vandalizmust szenvedett már el a hosszú évek alatt. De ha van egy, ami igazán kiemelkedik a legabszurdabbak közül, az az, amikor 1972-ben egy Ausztráliában élő magyar geológus, Tóth László kalapáccsal támadt rá a csilliárdokat érő alkotásra, miközben azt kiabálta:

Én vagyok Jézus Krisztus, feltámadtam a halálból

A szobor a vatikáni Szent Péter-bazilikában látható. PietàJézust ábrázolja Mária ölében a keresztre feszítés után. Amikor az alkotást a geológus megrongálta, a törött darabok közül, – amelyek között Mária orra, könyöke és szempillája is szerepelt – , sokat elloptak a teremben tartózkodók, bár volt olyan is, aki levélben visszaküldte a Vatikánnak.

A szobrot ezután Mária hátáról származó anyagból állították helyre, és azóta a Mona Lisához hasonlóan a Pietàt is golyóálló üvegvitrin védi.

Rothko: Black on Maroon

Getty Images

A Black on Maroon festményt 1958-ban festette az absztrakt expresszionizmus egyik legnevesebb alakja, Mark Rothko. Alkotását legelőször 2012 októberében rongálták meg.

A szemtanúk szerint a férfi odalépett Rothkónak az ötvenes évek végén készült nagy méretű vásznához, és fekete festékbe mártott ecsettel a következőket írta a jobb alsó sarkába:

Vladimir Umanets '12, a potential piece of Yellowism (Vladimir Umanets '12 a yellowizmus egy potenciális darabja).

A festmény restaurálása 18 hónapig tartott, és végül 2014 májusában került újra kiállításra.

Banksy: Lány lufival

Getty Images

2018-ban egy londoni árverésen BanksyLány lufival című képe egyből megsemmisítette magát, miután valaki megvette 1 millió fontért. Ez a kép volt az aukció utolsó darabja, és az árverés végén darabokban jött ki a képkeretbe épített iratmegsemmisítőből. Ezzel pedig egy teljesen új műalkotás jött létre – szakértők úgy vélték, hogy a kép értéke meg is duplázódott ezzel a bizarr hackkel.

A figyelmetekbe ajánljuk