Jelcin Központ

Összefirkált egy millió dolláros festményt az unatkozó biztonsági őr

Ez volt a férfi első munkanapja a múzeumban, de valószínűleg az utolsó is bármilyen múzeumban, miután úgy döntött, kiegészíti az egyik méregdrága kiállított művet.


Anna LeporskayaThree Figurines című képe valamikor 1932 év 1934 között készült és értékét nagyjából 1 millió dollárra becsülik, vagyis forintban többszáz milliót kellene érte kifizetni. A képen három arc nélküli embert láthatunk, valaki pedig úgy döntött, hogy kiegészíti és szemeket rajzol rá. Ez a valaki pedig a biztonsági őr volt, akinek a feladata lett volna a kiállított alkotások védelme.

A nagyjából 60 körüli férfi egy biztonsági cég alkalmazottja és ez volt az első munkanapja a múzeumban, de nagyon unatkozott, ennek köszönhető tette. A férfit nem túl meglepő módon rögtön elbocsájtották. A művet másnap elküldték a moszkvai galériába, ahol egy műtárgyrestaurátor vizsgálta meg. A rendőrség most vandalizmus miatt indított nyomozást, a firkálgatás pénzbüntetéssel és egy év börtönnel is járhat.

A festményt restaurálják, a sérülés az Állami Tretyakov Galéria restaurátor szakértője szerint a műalkotás hosszú távú károsodása nélkül megszüntethető. A festményben keletkezett kárt és a restaurálás költségét nagyjából 1 millió forint körüli összegre tippelik, amit a férfit alkalmazó cég azonnal vállalta, hogy fizet.

(Forrás: DailyMail)


A figyelmetekbe ajánljuk