Az 1982-ben készült, Jean-Michel Basquiatet ábrázoló portré a Christie's aukcióján lesz látható november 11-én, New Yorkban.


Andy Warhol 1982-es Jean-Michel Basquiat portréja is szerepel a Christie's november 11-én megrendezésre kerülő 21st century art evening sale nevű aukcióján. A művet az ismert gyűjtő, Peter Brant árulja. A páratlan festmény várhatóan 20 millió dolláros (6 milliárd forint) áron talál új gazdára– írja a RobbReport.

Basquiat – akit sokan a 20.század egyik legjelentősebb képzőművészeti zsenijének tartanak – mindössze 22 éves volt, mikor Andy Warhol megörökítette őt a legendás festményen. Érdemes megemlíteni, hogy a fiatal Jean-Michel számára pont az 1982-es év hozta meg az abszolút áttörést a képzőművészet világában.

Érdemes pár szót ejteni a technikáról is, amivel ez a mű készült: Warhol egy fémes, narancssárga felületen szitanyomást alkalmazott, így örökítette meg Basquiat arcát. A művész a sajátos oxidációs eljárását hívta segítségül. Warhol ezt a technikát a '70-es években kezdte el használni, a lényege az volt, hogy rávizelt egy rézzel festett vászonra, annak érdekében, hogy foltos hatást idézzen elő.

Brooklyntól Kínáig Basquiat egy új generációt szimbolizál, és Warhol ezt mindenkinél korábban felismerte. Páratlan képessége a híresség, a hírnév, a dicsőség és a tragédia megörökítésére ebben a portréban csúcsosodik ki

– mondta Alex Rotter, a Christie's 20. és 21. századi művészetért felelős elnöke egy nyilatkozatban.

Warhol Basquiat portréját október 7-10. között a Christie's hongkongi kiállítótermében láthatja a közönség. Ezt követően a hónap végén az aukciósház Los Angeles-i kirendeltségére utazik, mielőtt novemberben New Yorkban eladásra kerül.

A szakértők szerint a jövőbeli tulajdonosnak alaposan a zsebébe kell nyúlnia, mivel a kép várhatóan 20 millió dolláros (6 milliárd forint) áron kel majd el.

A figyelmetekbe ajánljuk