Graffitiháború: 12 éves Banksy festményeket rongáltak meg karácsonykor
Youtube/WWLTV

Graffitiháború: 12 éves Banksy festményeket rongáltak meg karácsonykor

Újra fellendülni látszik a graffitiháború: két Banksy falfestményt is csúnyán megrongáltak karácsony hétvégéjén New Orleans-ban ismeretlen vandálok.

Banksy alkotásai 2008 óta voltak a helyükön: az egyik a Szürke szellem (The Gray Ghost), a másik pedig az Esernyős lány (Umbrella Girl) volt. Ráadásul nem csak összefestették őket, de még a falat is megrongálták vésővel.

A Szürke szellem egy virágokat szürkére festő férfit ábrázol, az Esernyős lány pedig egy esernyőt tartó lányt, aki az esőben ázva tartja a kezét. Utóbbi vélhetően a Katrina hurrikán utáni pusztítást szimbolizálja.

Szakértők szerint a rongálásnak valószínűleg köze van King Robbohoz, aki szintén ismert graffitis volt, ráadásul Banksy riválisa is: 2010-ben történt egy komolyabb konfliktus a két művész között, miután Banksy négy új képet, amit egy londoni csatorna, a Regent's Canal falára készített, ahol már 24 éve állt egy Robbo festmény. Az átfestett képen egy férfi látható, amint feltapétázza Robbo graffitijét egy szürke falra. Azóta se tudni, hogy ezzel csak tiszteletét akarta e kifejezni Banksy, vagy csak szította a tüzet, de Robbo csapatának több sem kellett, és számos Banksy munkát festettek.

King Robbo 2014-ben elhunyt, de vannak arra utaló jelek, hogy az ő csapatához tartozó graffitisek az elkövetők: a már említett falra vésés formája síremlék alakúnak tűnik. Ezen kívül a feliratok is erre utalnak a szakértők szerint.

Szerencsére egy New Orleans-i idegenvezető, Carlos Fundora már eltávolította a vörös festék egy részét az Esernyős lányról. Szerinte vannak emberek, akik szimplán nem szeretik Banksy-t, de sokan csak azzal akarnak hírnevet szerezni maguknak, hogy tönkreteszik az alkotásait. Számára viszont nem a művészről szól a graffitik helyreállítása, csupán szeretné, ha New Orleans lakói, akiknek már így is sok áldozatot hozott a 2020-as év, ne veszítsék el a szeretett falfestményeiket.

(New York Post)

A figyelmetekbe ajánljuk