látogatók tömege a Mona Lisa előtt
Fotó: Shutterstock

Már akkora a tömeg a Louvre-ben, hogy költöznie kell a Mona Lisának

A világ legnépszerűbb múzeumának igazgatója bejelentette: hamarosan más helyre kerül majd a világhírű festmény, jelenleg ugyanis alig férnek el körülötte az érdeklődők, írja a Guardian.


Rövid időn belül saját termet kaphat a párizsi Louvre legismertebb festménye, a Mona Lisa. A világ legtöbbet látogatott múzeumának igazgatója, Laurence des Cars a párizsi Inter rádió műsorában jelentette be a döntést.

Des Carse szerint ezzel a lépéssel sokkal kellemesebbé tehetnék a látogatók időtöltését, akik most alig férnek el a Leonardo da Vinci festményének is helyet adó teremben. A probléma fő oka minden bizonnyal az, hogy a kép más művek társaságában van kiállítva: bár a Louvre legnagyobb terméről van szó, a velencei reneszánsz képek, a Mona Lisa és Veronese Kánai mennyegzője együttesen már tarthatatlanul sok látogatót vonz.

T\u00f6meg a Mona Lisa el\u0151tt

Fotó: Shutterstock

A Louvre-ot 2023-ban rekordszámú érdeklődő látogatta meg, összesen kilencmillióan vettek jegyet a múzeumba. Nyolcvan százalékuk, tehát napi 20 ezer ember a Mona Lisát is megtekintette – jelentős részük pedig kizárólag Leonardo da Vinci alkotására volt kíváncsi.

Az intézmény vezetősége éppen ezért döntött úgy, hogy egy saját terembe helyezik át a Mona Lisát, erről pedig már meg is kezdték a tárgyalásokat a francia kulturális minisztériummal. Des Carse így nyilatkozott erről:

Mindig frusztráló, ha nem tudjuk biztosítani a lehető legjobb befogadást a látogatók számára, és ez a Mona Lisa esetében is így van. Jobb megoldásra van szükségünk.


A figyelmetekbe ajánljuk