louvre

Évtizedekig egy konyhában lógott, most a Louvre-ban állítják ki ezt a festményt

Nem mindennapi felfedezésben volt része egy francia nőnek, aki észrevett egy rég elveszett festményt, amelyet hazája nemzeti kincsének tartanak.


A szóban forgó középkori művet a franciaországi Compiègne városában tárták fel. A háztulajdonosa 2019-ben bukkant a festményre, amelyről kiderült, hogy a firenzei művész, Cenni di Pepo CimabueKrisztus kigúnyolása című alkotása. A mű pedig négy év után most a Louvre gyűjteményébe kerül – számolt be a Robb Report.

Ez is érdekelhet: 5 ellopott, híres festmény, amiről még most sem tudjuk, merre lehetnek

Miután Jerome Montcouquil művészeti szakértő vizsgálatokat végzett a festményen, hogy meghatározza korát és eredetét, kiderült, hogy mű feltehetőleg 1280-ban készült. Az alkotás pedig egy nyolc jelenetből álló diptichon része, amelynek középpontjában Krisztus szenvedése és keresztre feszítése áll.

Cimabue művei közül mindössze 15 ismert, ezért ez a festmény egy rendkívül fontos felfedezés

– mondta Rima Abdul Malak, Franciaország kulturális minisztere.

2019 októberében a festmény a franciaországi Actéon aukción landolt, ahol 26,8 millió dollárt ért el. A vevő szerencsétlenségére azonban megakadályozták a vásárlást, és a művet nemzeti kincs státuszba helyezték.

Így az alkotás még 30 hónapig az országban maradt. Ez idő alatt a kormány összegyűjtötte a megvásárlásához szükséges forrásokat. A festmény egy nagyobb, a Maestà című Cimabue-festményhez csatlakozik majd a Louvre gyűjteményében.

A mű a Louvre gyűjteményében lesz majd látható, és egy 2025 tavaszára tervezett kiállítás főattrakciója lesz.

A figyelmetekbe ajánljuk