Végre kiderült, hol festhette Leonardo da Vinci a Mona Lisát

Végre kiderült, hol festhette Leonardo da Vinci a Mona Lisát

Bár az elmúlt pár évben már többször is próbálták azonosítani a legendás festmény helyszínét, most úgy tűnik, valóban megfejtették.


A Mona Lisa egyik legnagyobb rejtélye hogy hol festhette Da Vinci az ikonikus portrét. Egyesek úgy vélték, hogy a háttér egy képzeletbeli helyet ábrázol, míg mások váltig hitték, hogy egy valós helyszínről van szó. Ann Pizzorusso olasz geológius és művészettörténész most úgy gondolja, megtalálta a szóban forgó tájat – számolt be a Drive.

Ez is érdekelhet: Rejtélyes művészet – miért olyan nagy szám a Mona Lisa?

Pizzorusso fejében még harminc éve fordult meg a gondolat, hogy a festményen szereplő hegyek meglepően hasonlítanak azokra, amelyek Lecco települése körül találhatók.

Ezelőtt a legtöbben a képen szereplő hídról próbálták meg beazonosítani a helyszínt, emiatt pedig sokan a Genovához közeli Bobbióhoz kötötték. Ugyanakkor az is tény, hogy Olaszországot a mai napig rengeteg híd díszíti, így csupán ebből lehetetlen meghatározni, hogy mégis melyik településről van szó.

A szakember kutatása során három fő szempontot vett figyelembe:

  • a képen látható hidat,
  • a Mona Lisa mögött elterülő tavat, illetve
  • a táj geológiáját.

Da Vinci ráadásul nemcsak festőként tevékenykedett; mindemellett mérnök, térképész és geológus is volt, emiatt kiemelten nagy figyelmet szentelt a természet pontos ábrázolására – így a Pizzorusso okkal vélhette úgy, hogy a festményen az adott hegyvonulat egzakt mása szerepel.

Ezek alapján pedig nagyon úgy tűnik, hogy a rejtélyes hölgy Lecco városában állhatott modellt.

Lecco pedig a Comói-tó partján fekszik, a vízen átnyúló Azzone Visconti híd nagyon is hasonlít a festményen szereplőre, és a művész pontos geológiai ábrázolásának köszönhetően a Mona Lisán látható hegyekről az is elmondható, hogy szerkezetileg hajaznak a ma látható vonulatokra.

A figyelmetekbe ajánljuk