Jelenet a Remény rabjai című filmből

A legjobb filmek listáján az IMDb-n Remény rabjai áll az első helyen

Íme, minden idők 5 legjobb filmje az IMDb szerint

Nehéz feladatra vállalkozik az, aki szeretné összegyűjteni minden idők legjobb filmjeit. Hiszen egy-egy alkotásról mindenki mást gondol, amit befolyásolhat a film műfaja, a szereplők, a zene vagy a film hossza – egyszóval rengeteg olyan tényező van, ami meghatározhatja azt, hogy mennyire tartunk jónak egy filmet. Mi most épp ezért nem is egy szubjektív lista megírására vállalkoztunk, hanem a legnépszerűbb filmes portál, az IMDb (minden idők) legjobb filmjeinek tartott listáját mutatjuk be!

5. Tizenkét dühös ember (1957), IMDb: 9/10 – 873 ezer értékelés alapján

A legjobb filmek között az ötödik helyen egy több mint hatvan éve készült alkotás kapott helyet, aminek az értékéből semmit nem von le az idő múlása, hiszen a filmrajongók még mindig lebilincselőnek tartják. Ebben persze semmi meglepő nincs, mivel a kamaradráma-jellegű, egy esküdtszék működését bemutató, másfél órás alkotás olyan néma, fojtogató feszültséggel operál, ami az első perctől kezdve a székbe szegezi a nézőket.

A történet szerint a címben is szereplő tizenkét esküdt közül tizenegyen ugyanazt gondolják egy halálos ítélettel járó bírósági ügy kapcsán, csupán egyetlenegy esküdt tartja ártatlannak a vádlottat. Spoilerezni véletlenül sem szeretnénk, de azt elárulhatjuk, hogy a film legkevésbé sem magáról az ítéletről szól: sokkal inkább a meggyőződéseinkről, az előítéleteinkről, a hitünkről és arról, hogy ítélkezünk mások felett anélkül, hogy bármit tudnánk róluk.

4. A Keresztapa II. (1974), IMDb: 9/10 – 1,4 millió értékelés alapján

Francis Ford Copolla a hollywoodi rendezőzsenik között is kiemelkedik, hiszen egyszerre volt képes látványos, akciódús filmeket készíteni, miközben rendkívül érzékeny mutatta be a szereplők motivációit, érzéseit és vágyait. Ezt a kettőt ötvözte tökéletesen a Keresztapában is, aminek a folytatása a negyedik helyet szerezte meg a legjobbra értékelt filmek listáján, bár sok olyan rajongó van, aki szerint a második rész sokkal jobban sikerült, mint az első.

Az alkotás népszerűségét az is magyarázhatja, hogy egyszerre két történet zajlik a szemünk előtt: az egyikben valóban a Keresztapa folytatását látjuk, a másikban viszont az egyik főszereplő, a Robert De Niro által alakított Vitto Corleone történetét ismerhetjük meg.

Érdekes, de Copolla annyira nem hitt a film sikerében, hogy egy beszédében elárulta, hogy amikor felvetették neki a folytatás ötletét, ő szinte azonnal elutasította.

A Keresztapának folytatást készíteni garantált bukást jelent, és mindent elveszíthetek, amit eddig sikerült elérnem. Örülök neki, hogy megpróbáltam

– mondta Copolla.

Ajánljuk figyelmedbe! Ezek voltak 2024 eddigi legjobb filmjei

3. A sötét lovag (2008), IMDb: 9/10 – 2,9 millió értékelés alapján

A csillagok tökéletes együttállása kellett ahhoz, hogy a 2008-ban bemutatott Batman-film legyen minden idők legjobb szuperhős mozija. Először is szükség volt az elképesztő akciójeleneteket megálmodó rendezőre, Christopher Nolanre, aki legalább ugyanannyira figyelmet szentelt a film látványos jeleneteire, mint a karakterek személyiségfejlődésére. Ezen felül pedig a két főszereplő, Christian Bale Batmanként és Heath Ledger Jokerként azok, akik elviszik a hátukon az alkotást.

Az örök ellenségek közti feszültség szinte tapintható a képkockákon, miközben elsősorban a Ledger által alakított Joker az, akinek olyan arcát ismerhetjük meg a film során, amilyet eddig nem láttunk. Az ausztrál színész tragikus halála – ami a film bemutatója előtt pár hónappal történt – pedig szomorú, különös fénytörésbe helyezi a filmben látható karaktert. Olyannyira, hogy

Ledger a halála után poszthumusz Oscar-díjat is kapott az alakításért.

Ez is érdekelhet! Túlértékelt klasszikusok? A 8 legjobb Oscar-győztes film az IMDb szerint

2. A Keresztapa (1972), IMDb: 9.2/10 - 2 millió értékelés alapján

Ha valaki nem értené, hogy mitől korszakos zseni Francis Ford Copolla, annak mindenképpen érdemes rászánni közel három órát A Keresztapára. A filmet annak idején 11 Oscar-díjra jelölték, amiből hármat sikerült is bezsebelnie. Nehéz bármit is mondani erről az alkotásról anélkül, hogy ne kezdjünk el szuperlatívuszokban beszélni.

A zenétől kezdve, a látványvilágon keresztül, Marlon Brando és Al Pacino játékáig a film minden pillanata tökéletesen átgondolt, kitalált, emberi, miközben egy olyan világba enged betekintést, amit csak a beavatottak ismerhetnek. Ez pedig folyamatosan olyan érzést kelt, mintha leskelődnénk és mintha nem is lenne szabad látnunk azokat a jeleneteket, amik pörögnek a képkockákon.

1. A remény rabjai (1994), IMDb: 9,4/10 - 2,9 millió értékelés alapján

Azt leszámítva, hogy a világ legjobb börtöndrámája valóban egy mélyen megrázó és elgondolkodtató alkotás, még magyar szála is van. A filmet ugyanis a magyar származású, de Franciaországban született Frank Ádám Darabont rendezte, a főszerepekben pedig Tim Robbinst és Morgan Freemant láthatjuk.

A Stephen King regényéből készült filmadaptáció története szerint a két rab különös barátságot köt a börtön falai között, ahol egymást segítve próbálják átvészelni a nehéz mindennapokat és tartják egymásban a reményt.

A filmet összesen 7 Oscar-díjra jelölték, amiből egyet sem sikerült hazavinnie, de az biztos, hogy örökre beírta magát a filmtörténelembe és mindig remek példaként szolgál arra, hogy kitartással és jó szándékkal bármi elérhető.

A figyelmetekbe ajánljuk