5 film, melynek hatására azonnal indulnánk New Orleansba

5 film, melynek hatására azonnal indulnánk New Orleansba

Káprázatos kreol építészetével, multikulturális történelmével New Orleans városa olyan, mint egy óriási filmdíszlet. Épp ezért nem meglepő, hogy számtalan filmkészítőt is megihletett, hiszen egyedülálló lehetőséget nyújt, hogy a világ egyik leglenyűgözőbb helyszínét tárják elénk. Ennek apropóján gyűjtöttünk össze 5 filmet, amelyek láttán New Orleansba vágyik az ember.


Bobby Long

„Egy makacs fiatal nő visszatér New Orleansba, miután tőle lelkileg eltávolodott édesanyja meghalt – olvasható a film leírásában, ám ennél sokkal több a Bobby Long. A magával ragadó dráma irodalmi hangulattal és louisianai zenével kápráztat minket, illetve a zord külsejű John Travolta és a bájos Scarlett Johansson nagyszerű játékával.

A történet középpontjában egy fiatal lány, Purslane Hominy Will áll, aki anyja temetése után hazamegy, de legnagyobb meglepetésére édesanyja házában vadidegeneket talál: Bobby Longot, az egykori irodalomprofesszort és pártfogoltját, Lawson Pinest. A két férfi élete már régen kisiklott, és mivel a lánynak sincs jobb dolga, elkezdik hát közös életüket. Ez pedig tartogat némi bonyodalmat.

A Cincinnati Kölyök

Nagy a tét Norman Jewison thrillerében, amelyben a legendás Steve McQueen játssza „A kölyköt", a New Orleansban élő ügyes pókerjátékost, aki megpróbálja legyőzni „Az embert", a játék uralkodó bajnokát, akit Edward G. Robinson alakít.

A Cincinnati kölyök szórakoztató, alternatív stílusú film, amely számos remek tulajdonsággal bír. A rendező és a stáb egy sztárokkal teletűzdelt egész estés produkciót hozott létre, rengeteg drámával, amelyben olyan tökéletes egyensúlyban van a keménység, a szórakozás és az intenzitás, hogy az nem sokaknak sikerül a hasonló hangvételű filmekben. A mozi hangulatához pedig külön hozzátesz a lenyűgöző New Orleans is.

Deja Vu

A Deja Vu című film a Denzel Washington által mesterien alakított Doug Carlin szövetségi ügynököt állítja középpontba, akit egy New Orleans-i komphajón történt katasztrofális robbanás után bizonyítékgyűjtésre küldenek. Azonban váratlanul elhurcolják a helyszínről, és egy szigorúan titkos kormányzati létesítménybe szállítják, ahol az úgynevezett „időeltolódásos megfigyelési technológiát" alkalmazzák a bűnmegelőzés érdekében.

A New Orleansban játszódó krimi magát a várost és annak körülményeit használja fel a feszültség és az izgalom magas szintű megteremtésére. Azon kevés produkciók egyike, amely bár fiktív, mégis olyan módon építi be a 9/11 és a Katrina hurrikán utáni politikát, amire addig még nem volt példa.

Benjamin Button különös élete

Az azonos című F. Scott Fitzgerald-novella alapján készült Benjamin Button különös életének főhőse – akit Brad Pitt alakít – öregnek születik, és az idő előrehaladtával fiatalodik. A 2008-as dráma New York-i és oroszországi jeleneteket is tartalmaz, de elsősorban New Orleansban játszódik. A történet pedig Button 1918-as születésétől a Katrina hurrikán 2005-ös közeledtéig tart.

A film lenyűgöző látványvilágának köszönhetően három Oscar-díjat zsebelt be: a legjobb vizuális effektekért, a legjobb sminkért és a legjobb művészeti rendezésért.

Treme

Habár a listánk utolsó helyén szereplő, 2010-es Treme nem játékfilm, hanem egy négy évadon át ívelő drámasorozat, mindenképpen érdemes megemlíteni. A produkció a 2005-ös Katrina hurrikán utáni New Orleans újjáledését meséli el. A sorozat mindvégig kitart az igazságnál, nem próbálja hatásvadász módon elferdíteni valóságot, és ettől lesz nagyszerű. Ám kiválósága ellenére a Treme még így is egy méltatlanul alulértékelt alkotás, amit minél több embernek látnia kellene.

A figyelmetekbe ajánljuk