kislány pöttyös masnival és kék ruhában egy padon ülve olvas, mellette az iskolatáskája
Fotó: Shutterstock

Nem szeret olvasni a gyereked? Ezzel az 5 könyvvel könnyedén ráveheted őt

Ismerős az érzés, amikor valamelyik kötelező olvasmányhoz minden erőnkre szükségünk volt, hogy a végére érjünk? Esetleg a gyerekünknél fedezzük fel ugyanezt az erőfeszítést? Pedig az olvasásának nem küzdelemnek kellene lennie.


Gyerekként sokunkkal előfordult, hogy próbáltuk átrágni magunkat egy-egy könyvön, amelyet a tanárok vagy a jószándékú szülők nyomtak a kezünkbe, de az sehogyan sem akart sikerülni. Szerencsére később − jó esetben − rájöttünk, hogy vannak olyan könyvek is, amelyek nem halálosak − sőt, némelyikük kifejezetten szórakoztató. Íme 5 csodálatos könyv − ismertek, és kevésbé ismertek −, amelyek még a legmakacsabb kis olvasót is magukkal ragadják, és általuk az olvasás pozitív élménnyé válik.

Ez is érdekelhet: 9 könnyen olvasható angol regény nyelvtanulóknak

​1. Az alsógatyás kapitány kalandjai − Dav Pilkey

A bajkeverők, George és Harold véletlenül hipnotizálják az igazgatójukat, aki így Alsógatyás Kapitány néven bűnüldöző szuperhőssé válik, aki (ennek megfelelően) alig visel mást, mint alsónadrágot. A szövegben és az illusztrációkon egyaránt sok a kacagnivaló, és ez a kissé butuska könyv rajongók seregét gyűjtötte be. És ami a legjobb, hogy egy egész sorozat áll rendelkezésre belőle, szóval nincs megállás, ha már egyszer elkapta a gyerekeket az olvasás szenvedélye.

6-10 éves korig ajánlott

​2. Papír-Yoda különös esete − Tom Angleberger

Tommy és osztálytársai megpróbálják kideríteni, hogy az iskolai különc Dwight valóban képes-e kommunikálni a Papír-Yoda ujjbábuval (igen, a Star Warsból ismert Yoda). A feltevés elég őrülten hangzik − és az is. A fiatal olvasók imádni fogják a Papír-Yoda meglepően bölcs tanácsait a popkvíztől kezdve a popsikérdésekig, illetve, hogy mit kell tenned, ha véletlenül bepisilsz a nadrágodba. A regény folytatása még több nevetést és bölcsességet kínál.

8-12 éves korig ajánlott

Hasonló témában: 5 szívbe markoló regény a kutyahűségről a Lassie-n túl

​4. Coraline − Neil Gaiman

Coraline rajzfilm, 2009

Kép: Profimédia

Ha a gyereked valami igazán hátborzongatóra vágyik, ne keress tovább, hanem add a kezébe ezt a vékony regénygyöngyszemet (amelyből 2009-ben kiváló stop-motion rajzfilm is készült). Amikor a kis Coraline belép családja új házának titkos ajtaján, egy olyan helyet fedez fel, amely pontosan olyan, mint az otthonuk − kivéve, hogy a „Másik anyának" és a „Másik apának" gombok vannak a szeme helyén, ijesztőek, és örökre csapdába akarják ejteni Coraline-t a világukban. Egy olyan könyv, amit lélegzetvisszafojtva, minden lámpát felkapcsolva „szükséges” olvasni.

8-12 éves korig ajánlott

​3. Unikornismentő csapat könyvek − Adam Gidwitz

Mito Fauna professzor alapította a kalandvágyók titkos klubját, az Unikornismentő csapatot, akik védelmet nyújtanak a mítoszok és legendák lényeinek. Azonban az ellenfeleik nagy hatalmúak és kegyetlenek, így nagy szükség van a kis olvasó segítségére is a védelemben. Amikor egy osztálykiránduláson az erdőben Elliot és Uchenna lemarad a többiektől, egy különleges teremtményre bukkannak, amelyet még soha életükben nem láttak. Ez a felfedezés azonban nem maradhat titokban, mert a kék szörnyecske hazáig követi őket. Csak egy ember van, aki segíthet nekik: a titokzatos Fauna professzor.

10 éven felülieknek ajánlott

​5. Az ötödik hullám − Rick Yancy

Az idegenek inváziója után a Földön maradt kevés ember egyike, a tizenhat éves Cassie az életéért küzd egy poszt-apokaliptikus világban, ahol az alapvető erőforrások szűkösek, és senkiben sem lehet megbízni. Ölni vagy halni kell ebben a megállás nélküli regényben, amely a tinédzsereket jóval lefekvés után is ébren tartja majd.

14 éves kortól ajánlott

Forrás: Huff Post


A figyelmetekbe ajánljuk