A Keresztapa (1972)

Nem volt hajlandó betanulni a szövegét Marlon Brando A Keresztapa forgatásakor

Noha mára egyértelműen minden idők egyik legjobb filmjeként tartják számon A Keresztapát, nem volt zökkenőmentes a forgatás. Marlon Brandóval is meggyűlt a stáb baja.



Marlon Brandót minden idők egyik legnépszerűbb színészeként, A Keresztapát pedig a valaha készült egyik legkiválóbb filmjeként tartják számon. Ha azonban azt hinnénk, hogy sima út vezetett a közös sikerig, elég nagyot tévedünk.

Számos tényező hátráltatta a forgatást, köztük Marlon Brando, aki kicsit sem könnyítette meg Francis Ford Coppola rendező dolgát – idézi fel az eseményeket a Collider cikke.

Ez is érdekelhet: Elárverezik Marlon Brando kézzel írt szakító levelét – ez áll benne

Már az sem volt egyértelmű, hogy Brando kapja a Corleone család fejének szerepét. Hiába szerepelt számos nagy sikerű filmben korábban, az amerikai színész karrierje éppen leszálló ágban volt a hetvenes évek elején, így a producerek megpróbálták lebeszélni Coppolát arról, hogy őt válassza.

Ráadásul Brando mindössze 47 éves volt az első film forgatásakor, így jókora munkája volt a sminkeseknek és a világításért felelős szakembereknek abban, hogy hitelesen alakította az idősödő maffiafőnök szerepét.

Volt azonban még egy tényező, ami fejfájást okozott Coppolának és a stáb többi tagjának:

Brando egész egyszerűen nem volt hajlandó megtanulni a szövegét.

Ezt is figyelmedbe ajánljuk: 4 filmfolytatás, ami jobban sikerült, mint az eredeti

Szó sincs azonban arról, hogy a színészóriás lusta lett volna. Brando az úgynevezett Sztanyiszlavszkij-módszert tekintette irányadónak alakításaiban, melynek lényege, hogy a színész minél jobban beleélje magát az általa játszott karakterbe. Brando szerint mindezt csak gátolta volna az, hogy előre betanulja sorait, ugyanis a való életben sem vág a nyelvünk mindig, néha keresnünk kell a szavakat.

Brando tehát nem memorizálta a sorait, hanem rejtett szókártyákról olvasta le azokat.

A táblácskákat a szoba legkülönbözőbb pontjaira helyezték el, de olyan is előfordult, hogy a Tom Hagent alakító Robert Duvall mellkasára volt írva a szöveg, ha utóbbi éppen hátat fordított a kamerának.

A többi már történelem: a filmtrilógia igazi klasszikussá vált, Brando karrierje pedig új lendületet vett.

A figyelmetekbe ajánljuk