Keresztapa II

Sajnos számtalan remek film kapott méltatlan folytatást. Azonban nem minden sequel szükségszerűen rossz – összeszedtünk most négy esetet, ahol a második (vagy éppen harmadik) rész könnyedén felveszi a versenyt az elsővel!



Ha egy alkotás nagy népszerűségre tesz szert a nézők körében, a filmstúdiók nehezen tudnak ellenállni a folytatás kísértésének.

Amennyiben azonban az anyagi megfontolások elhomályosítják a művészi szempontokat, a folytatás képtelen lesz beváltani a hozzá fűzött reményeket.

Szerencsére vannak üdítő kivételek – ezekből gyűjtöttünk most össze négyet az Entertainment Weekly segítségével.

A Keresztapa II (1974)

A Keresztapa II-nél talán nincs is jobb példa arra, hogy a folytatásnak nem kell szükségszerűen alulmúlnia az első részt. Francis Ford Coppolának sikerült a lehetetlennek látszó akadály megugrása: a hiba nélküli első rész után rendezett egy makulátlan folytatást is. A sequel cselekménye két szálon fut: Michael Corleone története mellett bepillantást nyerhetünk édesapja, Vito felemelkedésébe is. Az egykori don ifjúkori énjét Robert De Niro alakítja, ami már önmagában sokat hozzátett a filmhez.

Terminátor 2. – Az ítélet napja (1991)

Ezt a filmet ugyancsak sokan tartják a valaha volt legjobb folytatásnak, nem véletlenül: James Cameronnak egyértelműen sikerült felülmúlni az egyébként szintén kiváló első részt. Talán azért is szeretik annyian ezt a filmet, mert Arnold Schwarzenegger ezúttal jófiút alakít: őt küldik a jövőből, hogy megvédje John Connort. A Terminátor 2.-nél egy film sem teljesített jobban a pénztáraknál 1991-ben, a filmet négy Oscarral is jutalmazták. Elnézve a főgonoszt, nem véletlen, hogy a legjobb vizuális effektekért járó díjat is ez az alkotás kapta.

Ezt is figyelmedbe ajánljuk: Arnold Schwarzenegger megváltoztatta volna a legendás mondatát, de nem engedték neki

Harry Potter és az azkabani fogoly (2004)

Ezúttal nem egy közvetlen folytatást, hanem egy filmsorozat harmadik epizódját emeljük ki: a Harry Potter és az azkabani fogolynak feltétlenül helye van a listánkon.

Ahogy az első két rész közönsége egyre idősödött, úgy a folytatásoknak is át kellett esniük egy érési folyamaton.

A harmadik rész ennek megfelelően már komorabb, felnőttesebb hangvételű az első kettő filmnél. Ehhez kellett egy olyan kiváló rendező is, mint Alfonso Cuarón.

A Birodalom visszavág (1980)

A Star Wars második (a történet szempontjából ötödik) részének sikere megmutatta, hogy az első film nem egynyári sláger volt csupán, hanem az egyetemes popkultúra egyik legsikeresebb franchise-ának nyitánya. Azóta számtalan folytatás, előzményfilm és spinoff készült, valamint fog készülni. Ki tudja, mindebből mennyi valósult volna meg A Birodalom visszavág sikere nélkül.

A figyelmetekbe ajánljuk