robert de niro

A tökéletességre törekvő félénk zseni – Robert De Niro 80 éves

Robert De Niro napjaink egyik legbefolyásosabb hollywoodi alakja és a filmipar megkerülhetetlen ikonja. A veterán színész ma ünnepli 80. születésnapját, mi pedig ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány érdekes tényt, amiket eddig lehet, hogy nem tudtál róla.


Tízévesen lépett először színpadra

Robert De Niro az általános iskolában, mindössze 10 évesen szerepelt először. Az Óz, a nagy varázsló előadásában a Gyáva Oroszlánt alakította. Bár kissé félénk volt, a szerep segített legyőzni félelmeit, és ekkor határozta el, hogy színész lesz.

Ez is érdekelhet: Robin Williams egyszer betörte Robert De Niro orrát

Otthagyta a középiskolát, hogy színészkedhessen

Mindössze 16 évesen otthagyta a középiskolát, majd beiratkozott a Stella Adler Konzervatóriumba, ahol színészetet tanult. Tehetségét pedig tiszteletbeli diplomával jutalmazták. Ez viszont nem ritka jelenség, hiszen Hollywoodban számtalan olyan befutott színészt ismerhetünk, aki hasonló utat járt be, mint ő. Például Rusell Crowe, Jessica Chastain, Mark Wahlberg, Charlize Theron, Emma Stone és John Travolta sem fejezte be a középiskolát.

Közel 30 kilót szedett fel a Dühöngő bika forgatására

A szerencsétlen sorsú bokszbajnok, Jake LaMotta eljátszására való felkészülés a Dühöngő bikában két fontos dolgot követelt De Nirótól: edzést és erősítést. A színész négy hónapig fagylaltot és tésztaételeket evett, míg végül a 27 kilós súlygyarapodása elég drámai volt ahhoz, hogy a film rendezője, Martin Scorsese is elégedett legyen.

Külön érdekesség, hogy De Niro olyan jól bokszolt, hogy amikor LaMotta több profi szintű edzőmeccset szervezett a színésznek, kettőt meg is nyert.

​Robert De Niro és Marlon Brando ugyanazon karakter eljátszásáért nyertek Oscar-díjat

De Niro 1975-ben nyerte első Oscar-díját A keresztapa című filmért, amelyben a fiatal Vito Corleonét alakította. Marlon Brando pedig az idősebb maffiavezér szerepében tündökölt, aki szintén Oscar-díjat kapott kiváló játékáért 1973-ban. 45 éven keresztül egyetlen színészpárosnak sem sikerült ezt a bravúrt elérnie, egészen 2020-ig. Ekkor Joaquin Phoenix a Joker című filmben nyújtott alakításáért zsebelte be a díjat, 2009-ben pedig Heath Ledger kapott Oscart a népszerű gonosztevő a megformálásáért A sötét lovagban.

Taxisofőr


A Taxisofőr címűfilm egy veterán katona, Travis Bickle magányos mindennapjait meséli el, aki taxisofőrként próbál boldogulni. Scorsese alkotása a vietnami háborút követő, morálisan csődbe jutott New Yorkjában játszódik.

Ahhoz pedig, hogy tökéletesen hozza a karakterét, sok időt töltött az amerikai hadsereg bázisának tagjaival, hogy megtanulja középnyugati akcentusukat és modorukat. Emellett 13 kilót fogyott, illetve lőfegyveres kiképzésen is részt vett, és tanulmányozta a taxisofőrök viselkedését.

A filmet a kritikusok elismeréssel fogadták, különösen De Niro lenyűgöző alakítása miatt.

Olvasd el ezt is! 7 bokszfilm, amit mindenképpen látnod kell

De Niro a világ egyik leggazdagabb színésze

Robert De Niro nettó vagyona körülbelül 500 millió dollár. Vagyonának nagy részét pedig a klasszikus filmekben játszott szerepeiből szerezte, ám több üzleti vállalkozása is van. Sokan nem tudják, de a színész társalapítója a Nobu nevű sikeres japán étteremláncnak is.

A figyelmetekbe ajánljuk