John Travolta.
Paramount Pictures

Erről az emberről mintázták John Travolta karakterét a Szombat esti lázban

John Travolta filmtörténeti jelentőségű alakítást nyújtott a Szombat esti lázban, ám a film megszületésének körülményei, és a karakter megformálásához szükséges kutatómunka legalább olyan izgalmas, mint maga a mozi.


A ’70-es évek közepén Manhattanben még mindig a swing volt az uralkodó műfaj, de New York többi részét már meghódította a diszkó. Az underground mozgalom egy Nik Cohn nevű angol rockkritikust arra inspirált, hogy cikket írjon a New York magazinba, amelyben a brooklyni Bay Ridge-ben élő olasz srácokra koncentrált, akik a táncparkett bajnokai voltak. A Tribal Rites of the New Saturday Night (Az új szombat este törzsi rítusai) című cikk szenzációnak számított, és producerek elkezdtek licitáltni a cikk jogaira azzal a szándékkal, hogy egy zenés filmet csináljanak belőle, amely kihasználja az új őrületet, mielőtt az kifulladna.

A Vanity Fair szerint Cohn 90 000 dollárt kapott a jogokért, és megkezdődött a rendező keresése. Ezután pedig Travolta is bekerült a produkcióba. Az akkor már a Welcome Back Kotter Vinnie Barbarinóját alakító Travolta kutatómunkára indult a helyi diszkóklubokba, hogy minél jobban felkészülhessen a szerepre.

Ez is érdekelhet: Így búcsúzott John Travolta Olivia Newton-Johntól – közel 5 évtizeden át voltak barátok

A Bay Ridge-i 2001 Odyssey nevű diszkóban a táncosok egy csoportja Faces néven vált ismertté (külön érdekesség, hogy később a film legfontosabb jeleneteit is ezen a helyen vették fel). Hétköznapi átlagos fiatalok voltak, akiknek nem volt munkájuk, de a klubban hírességek voltak. Kutatás céljából Travolta elkezdett beosonni a 2001 Odysseybe. Hogy valóban nyomozni tudjon a helyszínen, a színész kénytelen volt napszemüveget és kalapot viselni álcaként. Mondjuk semmi haszna nem volt, mivel gyakorlatilag mindenki azonnal felismerte.

Travolta a klubban eltöltött ideje alatt megfelelően tanulmányozhatta a Faces táncosainak viselkedését és táncmozdulatait ahhoz, hogy karaktere pimaszságát arra alapozza, hogy a helyi srácok milyen magabiztosan páváskodtak a klubban.

Tony Manero egész férfi-kávinizmusát onnan örököltem, hogy figyeltem azokat a srácokat a diszkókban

– mesélte el később Travolta.

Tony karakterét állítólag Vincentről, a táncosról és a Faces vezetőjéről mintázták. Vincent egy barkácsboltban dolgozott, ahol festéket árult, akárcsak Tony a Szombat esti lázban.

Érdemes pár szót ejteni a forgatásról is: a film stábjából többen is elmondták, hogy előzetesen nagyon tartottak a helyszínválasztástól, mert a 2001 Odyssey környéke enyhén szólva sem volt biztonságos. A forgatás első napján több mint 10 000 gyerek volt az utcán, és a produkciónak csak négy biztonsági embere volt, de ennek ellenére sikeresen lehozták a napot. Egyik este azonban egy gyújtóbombát dobtak a klubba, ami szerencsére nem sebesített meg senkit.

Forrás: Slash Film

A figyelmetekbe ajánljuk