ír reggeli

Az angol népszerűbb, pedig az ír reggeli is igazán ínycsiklandó

Angol reggelivel már a legtöbb nemzetközi étteremben találkozhattunk, ám az ír verzióról jóval kevesebbet hallunk. Bár a két ország lakomái között vannak közös összetevők, akadnak olyan alapanyagok is, amelyek kifejezetten ír eredetűek. És legalább annyira ínycsiklandó, mint a brit verzió.

Bár attól függ, hogy kit kérdezünk, hiszen a reggeli lakomából lokáció függvényében többfajta verzió is létezik. A hagyományos recept szinte mindig tartalmaz tükörtojást, angolszalonnát, kolbászt, gombát, valamint paradicsomot. A fogás különlegességét az ezek mellé tálalt fekete vagy fehér puding (drisheen), a krumpliból készült palacsinta (boxty) és az olajban sült, háromszöges alakú laposkenyér (farl) adja – írja a Drive Magazine.

Ez is érdekelhet: Tényleg segít a fogyásban a kiadós reggeli?

Az ír reggeli feltehetően a szomszédos Angliából indult, a brit hódítók ugyanis rendre vitték magukkal megszokott receptjeiket az adott területekre, melyeket az idő múlásával a helyiek saját lehetőségeikre szabtak. Így születhetett meg az ír változat is, amihez helyi alapanyagokat használtak fel.

Ezenkívül a laktató reggeli fontos részét képezi a szódakenyér is, amit a megszokott élesztő helyett szódabikarbónával sütnek ki. Valamint olykor véres hurkával helyettesítik az angol reggeliből ismert kolbászokat, de könnyen előfordulhat, hogy mindkettőt felszolgálják.

Olvasd el ezt is! Ez a különbség a skót, az angol és az ír tea között

A kiadós lakomát pedig egy csésze erős fekete teával és tejjel zárják le, illetve narancslével.

Bár az étel a felső- és középosztályból indult, az ipari forradalom idején a munkások is megkedvelték, és az 1950-es évektől kezdve a munkásosztály alapétele lett, mivel a fizikai munkához elegendő energia is kellett. De napjainkban is a leggyakoribb menüpont a kávézókban, amit nem csak reggelente szolgálnak fel.

A figyelmetekbe ajánljuk