tányér

Három ok, amiért nem kívánjuk a reggelit

A reggeli éhség egy természetes folyamat része, ám van, amikor elmarad.


Mindannyian tudjuk, hogy a reggeli a nap legfontosabb része. Ettől még előfordulhat, hogy nem vagyunk éhesek, ilyenkor igazi kihívássá válhat legyűrnünk az első falatokat.

Bár egyes esetekben a reggeli éhség hiánya komoly problémát jelezhet, valószínűbb, hogy ennek hétköznapibb oka van. Íme, három lehetséges magyarázat, amiért nem vagyunk éhesek reggel:

1. Bőséges vacsora vagy késő esti harapnivalók

Az egyik fő oka annak, hogy nem érzünk éhséget reggel, a túl bőséges vacsora és az éjszakai falatozás. Különösen a magas zsír- és fehérjetartalmú ételek okoznak ilyenkor gondot. Ezek a makrotápanyagok ugyanis lelassítják az emésztést és teltnek érezhetjük magunkat tőlük akár másnap reggel is.

A fehérje módosíthatja az étvágyunkat szabályozó hormonok szintjét. Hasonlóképpen, a magas zsírtartalmú ételek teltség érzetét kelthetik. Nem kötelező reggeliznünk, ha a bőséges vacsorával is megoldjuk napi kalóriaszükségletünket és megfelelően hidratáljuk magunkat.

2. Éjszakai változás a hormonokban

Éjszaka, alvás közben a hormonok szintje ingadozik. Ez megváltoztatja éhségérzetünket. A kutatások szerint az epinefrin, más néven az adrenalin szintje általában a reggeli órákban magasabb. Úgy tűnik, ez a hormon lassítja gyomrunk kiürülését, ám gyorsítja a szénhidrátok megemésztését.

A ghrelin nevű éhséghormon továbbá alacsonyabb szintet mutat reggel, mint éjszaka. A leptin pedig, mely a teltségérzetünkért felel, reggel mutathat növekedést.

3. Szorongás vagy depresszió

A szorongás és a depresszió egyaránt jelentősen befolyásolhatják éhségszintünket.

Az olyan tünetek mellett, mint az alvászavar, a fáradtság, az érdeklődés elvesztése, a depresszió étvágytalanságot is okozhat. Eközben a szorongás növelheti azon stresszhormonok szintjét, amelyek csökkentik az étvágyat.

Ha szorongást vagy depressziót tapasztalunk, és gyanítjuk, hogy ez befolyásolja az étvágyunkat vagy az egészség más aspektusait, akkor keressünk fel egy szakembert.

Ezek mellett a terhesség, a betegségek, az öregedés, a pajzsmirigyproblémák, az ovuláció és a különböző gyógyszerek okozhatnak változást éhségérzetünkben.

(Forrás: Health Line)


A figyelmetekbe ajánljuk