tina turner a színpadon énekel

Tina Turner, Kundera, Matthew Perry: tőlük búcsúztunk 2023-ban

A 2023-as évnek sok szép pillanatot és örömteli eseményt köszönhetünk, sajnos tragikus történésekből sem volt hiány. Művészek, zenészek, üzletemberek, akikre a haláluk után is emlékezni fogunk – íme 7 híresség, akiktől idén búcsúzott a világ.


Tina Turner

tina turner

Getty Images

Május 24-én hosszan tartó, súlyos betegség után 83 éves korában hunyt el Tina Turner a rock 'N' roll királynője, a zeneipar egyik legnagyobb női ikonja, aki utat nyitott a fekete női előadók előtt. Az énekesnő halálhíre megrázta az egész világot, rajongók milliói gyászoltak, és számos világsztár emlékezett meg a legendáról.

Ez is érdekelhet: Rocknagyi a boltok polcain – Tina Turnerről mintázták a legújabb Barbie-babát

Milan Kundera

Getty Images

94 éves korában, július 12-én hunyt el Milan Kundera cseh regényiró, drámaíró, költő, akit a legtöbben A lét elviselhetetlen könnyűsége című regényének köszönhetően ismernek.

A szerző egyszerre volt képes tökéletesen visszaadni a hétköznapok valóságát és az eszmék fennkölt érzetét, ezért is szerzett magának annyi olvasót világszerte. Ritkán adott interjút, Kundera szerint az íróknak a munkájukon keresztül kell megszólalniuk.

Különösen szomorú, hogy évtizedek óta az irodalmi Nobel-díj egyik legfőbb várományosa volt, ezt azonban sosem kaphatta meg.

Tony Bennett

Getty Images

Mindössze két héttel a születésnapja előtt, július 21-én kilencvenhat éves korában halt meg Tony Bennett amerikai jazzénekes. A művésznél még 2016-ban diagnosztizáltak Alzheimer-kórt. Világszerte több millió lemezt adott el, és olyan énekesekkel lépett közösen színpadra, mint Aretha Franklin, Frank Sinatra, Amy Winehouse vagy Lady Gaga.

Pályafutása alatt két Emmy-díjat és 19 Grammy-díjat nyert, köztük egy életműdíjat is.

Mohamed al-Fayed

mohamed al-fayed

Getty Images

Mohamed al-Fayed augusztus 30-án békés körülmények között hunyt el. Az egyiptomi üzletember sosem tudta feldolgozni fia halálát. Dodi 1997. augusztus 31-én Párizsban veszítette életét egy autóbalesetben, Diána hercegnével. A sors érdekes fintora, hogy al-Fayed éppen a 25. évforduló előtt egy nappal halt meg.

Matthew Perry

Matthew PerryGetty Images

Talán az év egyik legsokkolóbb sztárhalála Matthew Perryhez köthető. A színész október 28-án Los Angeles-i otthonában hunyt el. A patológiai vizsgálatok szerint az erős nyugtatószerként használt ketamin, valamint más gyógyszerek együttes hatása okozhatta azt, hogy a színész elvesztette eszméletét, majd belefulladt a jakuzzijába.

A Jóbarátok Chandlerjét az egész sztárvilág gyászolta, hiszen rengetegen ismerték és szerették.

Olvasd el ezt is! Hetekkel Matthew Perry halála után a Jóbarátok sztárjai megtörték a csendet

Frances Sternhagen

Frances Sternhagen

Getty Images

A magyar nézők leginkább a Szex és New York című sorozatból ismerhetik a színésznőt, aki Charlotte első férje, Trey MacDougal édesanyját, Bunny MacDougal-t alakította. Frances Sternhagen a mindenbe belekotyogó, kellemetlen anyós megformálásért még Emmy-jelölést is kapott.

Sternhagen családja a CNN-hez juttatott közleményében jelentette be a szomorú hírt:

Nagy szomorúsággal osztjuk meg a hírt, hogy drága édesanyánk, Frances Sternhagen színésznő békésen, természetes halállal elhunyt New Rochelle-ben, New Yorkban, 2023. november 27-én, 93 éves korában. 6 gyermekét, 9 unokáját és 2 dédunokáját hagyta hátra. Január közepére, 94. születésnapja közelébe tervezik megünnepelni figyelemre méltó karrierjét és életét. Továbbra is inspirál bennünket szeretete és élete.

Henry Kissinger

henry kissinger 2020-ban

Getty Images

November 29-én 100 éves korában hunyt el Henry Kissinger, aki nemzetbiztonsági tanácsadóként és külügyminiszterként két elnök alatt is kitörölhetetlen nyomot hagyott az amerikai külpolitikában. Kissinger a geopolitikai tanácsadó cégének, a Kissinger Associatesnek a közleménye szerint a saját connecticuti otthonában hunyt el.

Halálával Amerika elvesztette az egyik legtekintélyesebb és leghallgatottabb hangját a külpolitikában

– emlékezett rá George W. Bush volt amerikai elnök.

A figyelmetekbe ajánljuk