Tina turner 1990-ben

3 legendás Tina Turner-performansz, amit sosem felejtünk el

Hosszan tartó, súlyos betegség után 83 éves korában elhunyt Tina Turner amerikai énekesnő, a rock 'N' roll királynője, a zeneipar egyik legnagyobb női ikonja, aki utat nyitott a fekete női előadók előtt. Rá emlékezve összegyűjtöttünk három emlékezetes élő fellépését.


Turner hatása és befolyása túlmutatott a zenén, remek színészi képességeivel még a filmezésbe is belekóstolt. Miután két évtizedig együtt dolgozott bántalmazó férjével, Ike Turnerrel, 1978-ban elváltak a férfi hírhedt erőszakoskodása miatt. Tina Turner újjáépítette a karrierjét előbb az 1983-as Let's Stay Together dallal, majd 1984-ben a Private Dancer című albummal robbant be.

Ez is érdekelhet:Kritikusok szerint ez a világ öt legjobb filmes musical dala

A világszerte több mint 100 millió eladott albumával Turner minden idők egyik legkelendőbb előadója volt, és több koncertjegyet adott el, mint bármely más önálló előadó a történelemben. Tizenkét Grammy-díjat nyert, köztük nyolc versenydíjat, három Grammy Hall of Fame-díjat és egy életműdíjat. Az 50 éven át tartó, illusztris karrierjének köszönhetően Turnert kétszer is felvették a Rock and Roll Hall of Fame-be, 1991-ben Ike Turnerrel együtt, 2021-ben pedig szólóelőadóként.

Tina Turner a 27. Grammy-gálán 1985-ben

Az egyik rendkívül meghatározó performansza 1985-ben volt, amikor a Grammy-díjátadón elénekelte a What's Love Got to Do With It-et, de ugyanabban az évben elnyerte az év lemeze címet is. A rock 'N' roll királynőjét vitathatatlanul karrierje csúcspontján láthatjuk, ez pedig látszik energikus, magabiztos és kissé incselkedő előadásmódján.

Tina Turner és Elton John - The Bitch Is Back (Divas Live)

Turner és Elton John az évek során sok duett-előadást csinált és barátok voltak, legalábbis a felvételek erejéig. Az énekes Me című memoárjában írt a próbák alatti összezördülésükről. Az elmesélés szerint Turner megpróbálta őt és zenekarát többször is kioktatni, hogy hogyan kellene helyesen előadni a Proud Mary-t és a különféle dalokat, de Elton nem hagyta magát.

A legnagyobb balhé pedig akkor robbant ki, amikor a Divas Liveről Turner késett, miközben Elton és Cher (aki szintén csatlakozott hozzájuk egy dalban) hosszasan várakozott rá. Végül kibékültek, de mindenesetre a színpadon feszültség keletkezett, ami kifejezetten jót tett a The Bitch Is Back című dal előadásának. Mindketten csodálatosak voltak.

Olvasd el ezt is! Rocknagyi a boltok polcain – Tina Turnerről mintázták a legújabb Barbie-babát

Tina Turner és Beyoncé - Proud Mary

2008-ban Beyoncé már elismert előadónak számított, ám mégis, amikor felkérték a duettre, gyermekded lelkesedéssel és mély tisztelettel fordult Turner felé. A próbák alatt szépen lassan összebarátkoztak és remek összhang alakult ki közöttük. Az 50. Grammy-gálán előadott Proud Mary-produkciójuk pedig felrobbantotta a színpadot. Tina Turner még 70 évesen is igazi energiabomba volt!

A figyelmetekbe ajánljuk