egy futó megköti a cipőjét
Fotó: Shutterstock

Elkezdenél futni? Íme 5 tipp, hogy szokás váljon belőle

Rászántad magad a futásra, de félsz tőle, hogy nem fogsz tudni a megfelelő tempóban fejlődni? Szeretnél rendszeresen mozogni, de nem mindig találod hozzá a motivációt? Ne aggódj! Mutatunk 5 tippet, ami segít abban, hogy közelebb kerülj a célodhoz.


​Fektess be egy jó pár futócipőbe!

Ahhoz, hogy a lehető legegészségesebb lehessen a mozgással töltött idő, bizony többre lesz szükséged egy pár utcai cipőnél. A sérülések csökkentése és a kényelem növelése érdekében érdemes olyan darabban gondolkodnod, amit kifejezetten futáshoz terveztek – hidd el, megéri a plusz befektetést. Érdemes lehet szaküzletben megvásárolni az első futócipődet, itt ugyanis biztosan segítenek majd abban, hogy a számodra legmegfelelőbb darabot találd meg.

egy aszfalton fut\u00f3 ember l\u00e1bai

Fotó: sporlab/Unsplash

​Válassz kényelmes, izzadságelvezető ruházatot!

Ha ruházatról van szó, a kényelem kulcsfontosságú. A hétköznapi ruhadarabok helyett maradj a könnyű nadrágoknál és a fitnesztevékenységhez tervezett pólóknál – ezek közül keresd azokat, amelyek izzadságelvezető anyagból készültek. A párnázott futózokni szintén elengedhetetlen, télen pedig fontold meg a gyapjúzokni használatát.

​Kövesd nyomon a fejlődésedet!

A különböző aktivitásmérők, mint például a Fitbit és Garmin termékei növelhetik a motivációt azáltal, hogy segítenek nyomon követni, milyen ütemben fejlődsz. Ezekkel az okoseszközökkel és a hozzájuk tartozó appokkal megfigyelheted a pulzusszámodat, a futótempódat, a lefutott távolságot, a lépésszámot és azt is, hogy hány kalóriát égettél el.

​Csinálj egy külön lejátszási listát!

Ahogy a Healthline is kiemeli, remek módja a motiváció megőrzésének, ha futás közben a kedvenc zenéidet hallgatod, szóval nyugodtan rakj össze egy mixet azokból a számokból, amelyek a leginkább mozgásban tartanak. Ügyelj viszont arra, hogy a nagyobb méretű fejhallgató viselése elvonhatja a figyelmedet a környezetedről – érdemes inkább sima fülhallgatót használni, és kíméletes hangerőn hallgatni a zenét, hogy biztosan észrevedd, mi történik körülötted.

egy fut\u00f3 n\u0151 zen\u00e9t hallgat

Fotó: Shutterstock

​Jutalmazd meg magad!

A hosszú távú mérföldkövek mellett tűzz ki rövid távú célokat is, és amikor elérsz egyet, ne feledd el megjutalmazni magad. Ez lehet egy pihenőnap vagy egy finom étel, de igazából bármi szóba jöhet, ami egészséges, örömet szerez és segít fenntartani a motivációt.

A figyelmetekbe ajánljuk