Télen a szabadban – tökéletes kiegészítők téli kiránduláshoz

Hiba lenne lemondanunk a téli kirándulásokról, csak azért, mert hűvösre fordult az idő. A szabadban töltött percek a pandémia idején még jobban felértékelődtek, ezért erősen ajánlott kimozdulni otthonról, mindezt kellő elővigyázatossággal és a megfelelő felszereléssel. Összegyűjtöttünk pár kiegészítőt, ami segítségünkre lehet, ha kiruccannánk a hidegben.


Sajnos a koronavírus-járvány a szabadidős tevékenységeinkre és a sporttal töltött időnkre is jócskán hatással van. A járványhelyzet következtében az utazási lehetőségeink minimálisra csökkentek, és a testmozgást is máshogyan kell megoldania annak, aki eddig edzőterembe járt vagy csapatsportot űzött.

Abban viszont a szakértők között sincs vita, hogy ebben az időszakban fizikális és mentális szempontból is erősen javasolt a sportolás vagy más hobbi, ami kizökkent minket a hosszú ideje tartó monoton helyzetből. A kevés pozitívum egyike, hogy a természet még mindig itt van nekünk: kikapcsolódás és testmozgás egyszerre. Ráadásul a járványügyi kockázat szinte minimális, főleg, ha egyedül szeretnénk útra kelni, és nem a legzsúfoltabb helyszínt választjuk magunknak. Szerencsére Magyarország nem szűkölködik a szebbnél szebb természeti kincsekben, így bőven válogathatunk a túraútvonalak közül.

Azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a téli túrákra egy picivel több felkészülésre van szükség, mint a nyáriakra: jóval hidegebb van, zordabb a környezet, megváltoznak a terepviszonyok – ez mind külön előkészületet igényel.

Mutatunk pár kiegészítőt, amivel a sok nehezítő körülményt áthidalhatjuk. Mindezt stílusosan!

Túrázz, mint egy rocksztár

Instagram/Julbo

Egy igazi időtlen klasszikus: a Vermont hosszú évtizedek óta a hegymászók egyik kedvenc napszemüvege, ami különleges stílusa miatt már kinőtte a rászánt szerepet. Mára már nem csupán a túrázók kedvelt kiegészítője, de a popkultúra része is lett, és Hollywoodtól kezdve a rocksztárokon át, egészen az utca emberéig is találkozhattunk vele.

Az eredeti változatát a Julbo dobta piacra, és hamar a hegymászók és túrázók közkedvelt eszközévé vált. Stílusos megjelenése mellett tökéletes szemvédelmet biztosít és hihetetlenül kényelmes is. A téli kiruccanásunk mellé jó választás lehet a zavaró napsütés ellen – főleg, ha havas időben kelünk útra, mivel ilyenkor fokozott veszélyt jelent a napsugárzás: a friss hó ugyanis az UV-sugarak 80%-át visszaveri.

A jó hír, hogy a Vermont 2017-ben újjáéledt, és a Julbo az alapításuk 125. évfordulójára újra kiadta a legendás modellt, amely megőrizte elődjei klasszikus megjelenését. A cég oldaláról több színben is válogathatunk, és szinte biztos, hogy nem csupán a téli túrák elengedhetetlen kellékévé válik majd – hiszen a mindennapos viselethez is tökéletesen passzol.

Nem csak az idő számít

Garmin

Egy óra, ami szinte mindenre képes. A Garmin elkészítette első napenergiát is hasznosító óráját, a Fenix 6X Pro Solart. Bármilyen kalandra is indulunk, ez az óra az, ami mindenben a segítségünkre lesz. Többek között terepfutáshoz, úszáshoz, futáshoz, biciklizéshez, túrázáshoz, evezéshez, síeléshez és golfozáshozis találhatunk rajta különböző sportalkalmazásokat.

Ha például síelni támadna kedvünk, bőven válogathatunk: több mint 2000 előre betöltött sítérképeket tud tárolni az óra.

Ha maradnánk a túra mellett, akkor is mindenben segítségünkre lesz az amerikai katonai szabványok szerint készült óra. Többek között valós időben láthatjuk az aktuális és a várható emelkedőket, azok mértékét, hosszúságát, ami jól jöhet, ha egy korábban még nem ismert útvonalat néztünk ki magunknak. Tűpontos navigációs rendszerrel lett felszerelve és szinte minden élettani adatot rögzít, ami egy húzósabb szakasznál fontos lehet. Sőt, még a test energiatartalékait is felméri: szívritmus variabilitás, stressz, alvás és egyéb adatokat felhasználva jelzi, hogy mikor vagyunk edzésre kész állapotban és mikor célszerű pihennünk.

A már említett napenergia jelentősége, hogy a napfény egy plusz energialöketet ad az órának, így a töltések közötti idő is megnő. Hogy ez pontosan mit jelent?

21 napos üzemidőt okosóra módban, mely akár további 3 nappal egészülhet ki, ha a napelem is tölt.

Emellett még fizetni és zenét hallgatni is tudunk vele. Nagyszerű választás bármilyen tervezett túrához, de hiba lenne a napi viseletünkben mellőzni ezt az egyedi kiegészítőt.

A hálózat nem akadály

Instagram/GoTenna

Majdnem mindenkivel előfordult már, hogy túrázás közben elment a térerő, ami miatt sem telefonálni, sem internetezni nem tudott. A helyzet rengeteg kellemetlenséggel járhat: ha társasággal vágunk neki egy útnak, hálózat nélkül sok bonyodalmat okozhat megtalálni őket, ha valamilyen oknál fogva lemaradtunk volna. Arról nem is beszélve, ha egyedül vagyunk, és eltévedtünk.

A goTenna ezekre a problémákra nyújt megoldást. Bluetooth-kapcsolat segítségével csatlakozhatunk az eszközre a telefonunkkal, aminek köszönhetően 80 kilométeres körzetben könnyedén elérhetjük a goTennával rendelkező társunkat.

A készülékkel könnyedén küldhetünk és fogadhatunk szöveges üzeneteket, akár csoportban is. Ezenkívül egy offline térkép is került bele, amivel könnyedén meghatározhatjuk a tartózkodási helyünket. Különösebben nagy helyet sem foglal, akár a zsebünkben is elfér. A gyártó 72 órás üzemidőt ígér töltés nélkül, ami bőven elég egy téli kimozdulásra.

A legjobb persze, ha nincs szükségünk az eszközre, de nem árt felkészülni a legrosszabbra.

A goTennát itt lehet beszerezni.

A tökéletes termosz 

Instagram/swellbottle

A hideg idő egyik elengedhetetlen kelléke a termosz, aminek köszönhetően bárhol és bármikor felmelegíthetjük magunkat egy forrón tartott teával vagy kávéval. Ám termosz és termosz között is van különbség. Nincs annál kellemetlenebb érzés, amikor az előre bekészített frissítőnk teljesen kihűlt – vagy éppen felmelegedett – a rossz minőségű termosznak köszönhetően.

Sok összetevőből adódik össze egy prémium minőségű termosz: anyagösszetétel, szigetelés, átmérő és nem utolsó sorban az űrtartalom is fontos szerepet játszik.

Nagyszerű társ lehet a téli túrák mellé az S'well által gyártott Teakwood Traveler. Ellentétben a megszokott duplafalú termoszokkal, a Teakwood háromrétegű és vákuumszigetelt, ami garanciát jelent, hogy a megfelelő hőmérsékleten tárolja a benne lévő italokat.

A rossz minőségű üveg- és műanyagtermoszok helyett a Teakwood rozsdamentes acélből lett összerakva, aminek köszönhetően a frissítőket 24 órán át hidegen, 12 órán át forrón tartja. BPA- és BPS-mentes anyagból készültek, és teljes mértékben újrahasznosíthatóak.

A dizájnra sem lehet lehet panasz: fa hatású, áramvonalas felépítése egyedi formát kölcsönöz a termosznak. A S'well oldalán ráadásul többféle méret közül válogathatunk. Ha ezt a terméket választjuk, biztosan nem ér minket meglepetés egy hűvösebb napon.

Az átfagyott kezek megmentője

A kesztyűk mellett léteznek más kiegészítők is, amivel melegen tarthatjuk, vagy éppen felmelegíthetjük az átfagyott kezünket. Ilyen eszközök az utóbbi években elterjedt elektromos kézmelegítők. Itthon még kevésbé ismert termékekről van szó, de külföldön sokak zsebében már jó ideje ott lapulnak.

A The New York Times rögtön le is tesztelt 23 kézmelegítőt, hogy megkönnyítse a dolgunkat. Végül arra jutottak, hogy a legjobb választás Celestron Elements FireCel+, ami a legzordabb időben is képes olyan érzést kölcsönözni a kezünknek, mintha éppen egy forró kakaót szorongatnánk.

Könnyen elfér bármelyik zsebben, így nemcsak a túrák, de a mindennapok kiegészítőjévé is válhat. Az eszköz 12 órán át képes meleget sugározni. Ráadásul 3 az 1-ben készülékről van szó: zseblámpaként és telefontöltőkként is használhatjuk.

A FireCel+ árban sincs elszállva, így akár az egész családnak bevásárolhatunk belőle. Jól jöhet a gyerekeknek, akik az egész napos szánkózás vagy túrázás után átázott kesztyűkkel és átfagyott kezekkel rohannak hozzánk segítségért.

A figyelmetekbe ajánljuk