Túrázó lány az erdőben, túrabottal a kezében, turistajelzések a fákon

A nyár után az ősz egy bónusz időszak, amikor a napsütötte lustálkodó vakációkat felváltják a hangulatos, aktív kikapcsolódások a természetben. Ilyenkor jöhetnek az egynapos kirándulások, a komolyabb túrakihívások vagy akár a történelmi érdekességekkel tarkított barangolások. Magyarország csodái kimeríthetetlenek. (x)


Éljen a rövidtáv!

\u200bA Csob\u00e1nci v\u00e1r, h\u00e1tt\u00e9rben a Badacsonnyal

A Csobánci vár, háttérben a Badacsonnyal

Magyar Turisztikai Ügynökség

Nem mindenki kedveli a maratoni kihívásokat a természetjárásban, de ez nem akadály, hiszen itthon mindenki megtalálja az edzettségi fokának és lelkesedésének megfelelő túraútvonalat. Egynapos túrákból a főváros környékén is bőven akad, de vidékre is érdemes kiruccanni – hiszen látnivaló minden tájegységünkön bőven van.

Budapestről például akár egy könnyed, délutáni túra keretében is eljuthatunk a fenyvesekkel teli Szénás-hegycsoport különleges kilátópontjaira, ahonnan pazar kilátás tárul a szemünk elé a Pilisre és Budapestre. A főváros szomszédságában a fenyőerdők semmihez sem fogható hangulata felejthetetlen élmény.

Páratlan kilátóhelyekből vidéki városaink környékén sincs hiány, remek példa a Badacsony, amely nemcsak nyáron, de ősszel is kiváló célpont. A Balaton partján magasodó legnagyobb tanúhegyünket már rövid, de látványos túra során is felfedezhetjük, amelynek csúcspontjaként felkapaszkodhatunk a legfontosabb kilátókba.

A Kisfaludy-, a Tördemici-, az Egry József-kilátóból és a Ranolder-kereszttől 360 fokos panoráma tárul elénk a magyar tengerre, a Tapolcai- és a Kálimedencére. A kiadós séta után badacsonyi borokkal olthatjuk szomjunkat a helyi pincészetek valamelyikében.

termszetjaro.hu

Országot átszelő kihívás

\u200b\u00cdrottk\u0151 kil\u00e1t\u00f3

Írottkő kilátó

Magyar Turisztikai Ügynökség

Többnapos túrához, de többszöri, rövidebb távokhoz is szuper motiváció, ha az Országos Kéktúra állomásait választjuk úti célul. Az útvonalat a National Geographic Travel is beválasztotta „Global Best Trips 2020" listájára, azaz a 2020-ra leginkább ajánlott 25 utazási célpont közé.

Szerezzük be az Országos Kéktúra igazolófüzetét, és indulhat a pecsétgyűjtés az ország északi vidékén végighaladó, Írott-kőtől egészen Hollóházáig húzódó útvonalon!

Az összesen 1168 km-es távon a környező erdőket, mezőket és az itthoni élővilágot különleges, változatos túraútvonalakon és lenyűgöző tájakon fedezhetjük fel, miközben úgy érezhetjük, hogy egy különleges csapathoz, a „kéktúrásokhoz" tartozunk.

kektura.hu

Vissza a múltba

\u200bA N\u00f3gr\u00e1di v\u00e1r

A Nógrádi vár

Magyar Turisztikai Ügynökség

Igazi időutazásra is indulhatunk itthon, hiszen Magyarország várai és kastélyai számtalan programot és látnivalót kínálnak a történelemre fogékony kirándulóknak. Kalandos, romantikus vagy épp tragikus történetek révén kerülhetünk közelebb országunk múltjához, miközben korhű belső terekben, páratlan kulturális örökségeink falai között barangolunk.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében zajló nagyszabású fejlesztéseknek köszönhetően egyre több várunk és kastélyunk csodálható meg új pompájában, köztük a tatai Esterházy-kastély, a nádasdladányi Nádasdy-kastély vagy az Egri vár.

A cikk a Hamu és Gyémánt magazin 2020. őszi lapszámában jelent meg.
A különleges hirdetési összeállítást a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatta.

A figyelmetekbe ajánljuk