Klimt-festmény

Több milliárdért kelt el az elveszettnek hitt Klimt-festmény

A napokban új gazdára talált Gustav Klimt elveszettnek hitt festménye. A Bécsben elkelt remekműért 30 millió eurót, vagyis közel 12 milliárd forintot fizettek.


Korábban már is beszámoltunk arról, miszerint a szecesszió ikonikus alakja által festett Fräulein Lieser portréja című műalkotás 97 év után előkerült 2022-ben.

A festménnyel kapcsolatban azonban máig számos megválaszolatlan kérdés maradt.

Ezt is nézd meg! A mesterséges intelligencia segítségével támasztották fel Klimt elégett képeit

Viták folynak például arról, hogy ki a portrén szereplő nő, valamint, hogy mi történt a festménnyel a viharos évtizedekben. Tobias Natter és Alfred Weidinger osztrákművészettörténészek szerint a festmény Margarethe Constance Liesert, Adolf Lieser iparos lányát ábrázolja. A képet ugyanis valószínűleg még egy zsidó iparoscsalád rendelte meg 1917-ben – egy évvel Gustav Klimt halála előtt.

A műtárgyat árverésre bocsátó bécsi im Kinsky aukciósház szerint azonban a festmény Justus Lieser két lányának egyikét, Lilyt is ábrázolhatja.

A művészet híres mecénásaként is ismert nőt a nácik deportálták a második világháborúan, és a holokauszt idején az auschwitzi koncentrációs táborban halt meg, írja a BBC cikke.

Ezt is olvasd el! Ez a népszerű műalkotás több mint 75 évig fejjel lefelé volt kiállítva

A sok homályos részlet mellett az aukciósház is úgy nyilatkozott, hogy a festmény 1925 utáni pontos sorsa nem világos:

Annyit tudni, hogy a feladó jogelődje szerezte meg az 1960-as években, és három egymást követő öröklés útján került a jelenlegi tulajdonoshoz.

A festményt e tulajdonosok, valamint Adolf és Henriette Lieser jogutódai nevében értékesítették a washingtoni elvek alapján. (Ez egy nemzetközi megállapodás, amelynek célja, hogy a nácik által elrabolt műkincseket visszaadják azoknak az embereknek a leszármazottainak, akiktől a műtárgyakat elvették.)

A jelenlegi osztrák tulajdonosok kilétét nem hozták nyilvánosságra, csak az összeget tudni: 30 millió eurót, azaz közel 12 milliárd forintot ért valakinek a műkincs.

A figyelmetekbe ajánljuk