mona lisa

Alkotások, amelyeket mindenki ismer – a történelem leghíresebb portréfestményei

A portréfestészet egy olyan műfaj, ahol a festmény középpontjában egy emberi személy áll. S bár akadnak emberek, akiket nem érdekel különösképpen a képzőművészet, ezeket az alkotásokat mindenki ismeri.


1. Mona Lisa (1503-19)

Unsplash / Free Birds

Talán nem meglepő az első helyezett. Kétségtelenül a művészettörténet egyik leghíresebb portréfestménye a Mona Lisa. Leonardo Da Vinci 1503-19 között festette, és ma a párizsi Louvre Múzeumban látható. A festmény híres az alany rejtélyes arckifejezéséről és mosolyáról. Egy korai életrajzíró szerint a festmény Lisa Gherardini, egy firenzei kereskedőnőt ábrázol. A festmény kezdetben nem aratott nagy sikert, de 1911-es ellopása szinte egyik napról a másikra világhírűvé tette.

Ma a Mona Lisát élénken úgy jellemzik, mint a világ legismertebb, leglátogatottabb, legtöbbet írt, legtöbbet énekelt és legtöbbet parodizált műalkotását.

2. Amerikai gótika (1930)

en.wikipedia.org

Ezt az ikonikus portréfestményt először a Chicagói Művészeti Intézetben állították ki nyilvánosan, 300 dolláros díjat nyerve, és azonnali hírnevet szerezve a művésznek. Az alkotás egy keményen dolgozó farmer házaspárt ábrázol, célja pedig az igazi amerikaiak bemutatása. Grant Wood a festmény alanyaként a húgát és a fogorvosát használta, akiket farmerruhába öltöztetett. Egy fehér gótikus házikó előtt pózolnak, amely a dél-owa-i Eldon kisvárosban található.

Wood abban az időben még ismeretlen művész volt, ám ikonikus festménye nagy sikereket ért el. Reprodukciói később szinte minden iowai háztartásban ki voltak állítva, ráadásul a festményt az amerikai popkultúra is erősen parodizálta. Ma Amerika Mona Lisájaként ismerik, és a 20. század egyik legelismertebb festménye.

3. Leány gyöngy fülbevalóval (1665 körül)

en.wikipedia.org

A holland aranykor egyik leghíresebb művésze, Johannes Vermeer legismertebb és legelismertebb alkotása a Leány gyöngy fülbevalóval. A mű egy egzotikus ruhába öltözött nőt ábrázol, aki nagy gyöngy fülbevalót visel. A festményt az különbözteti meg a többitől, hogy az ábrázolt személy egy tronie.

A tronie a holland aranykori festészetben és a flamand barokk festészetben elterjedt olyan műtípus elnevezése, amely eltúlzott arckifejezést vagy jelmezes embereket ábrázol. Ezeket a műveket nem portréknak szánták, hanem az arckifejezés, a típus, a fiziognómia vagy egy érdekes karakter, például egy idős férfi vagy nő, egy fiatal nő, a katona, a pásztorlány, a keleti vagy egy bizonyos entikumhoz tartozó személy stb. tanulmányozására.

Bár egy hölgy pózolhatott a képhez, a festmény tehát nem egy konkrét személyt volt hivatott ábrázolni. Az évszázadok során sokféle nevet kapott, mígnem végül a jelenlegi, a kiemelkedő fülbevalóról elnevezett címre jutott. A festmény ma a hágai Mauritshuisban látható.

4. Adéle Bloch-Bauer I. (1907)

commons.wikimedia.org

Ez a híres portréfestmény Gustav Klimt aranykorszakának egyik legreprezentatívabb alkotása. A festményen Adele Bloch-Bauer portréját látgatjuk, aki Ferdinand Bloch-Bauer, egy gazdag zsidó bankár és cukorgyáros felesége volt. Ráadásul Adele az egyetlen modell, akit Klimt kétszer is megfestett.

Ezt az alkotást 1941-ben ellopták a nácik, majd az Österreichische Galerie Belvedere-ben állították ki.

Évekkel később Adele unokahúga, Maria Altmann követelést nyújtott be a bécsi galériával szemben a festmény visszaszolgáltatására. Hosszú, hét évig tartó jogi csatározás után a múzeum végül visszaadta neki a képet. Altmann még ugyanabban az évben eladta a képet 135 millió dollárért, ami akkoriban a valaha fizetett legmagasabb ár volt egy festményért.


A figyelmetekbe ajánljuk